И Красен Кралев от ГЕРБ скочи срещу законопроекта за изграждане

...
И Красен Кралев от ГЕРБ скочи срещу законопроекта за изграждане
Коментари Харесай

И Красен Кралев от ГЕРБ скочи срещу перките: Ще убият морето!

И Красен Кралев от ГЕРБ скочи против законопроекта за създаване на вятърна електроцентрала в Черно море. Към момента против законопроекта се оповестиха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". 

" Като човек, обвързван надълбоко с морето, като народен представител от град Варна и член на парламентарната комисия по туризъм, не мога да остана безразличен към разразилата се полемика по отношение на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства ", споделя той в Трибюн.бг.

" Личното ми мнение като варненец, човек обвързван с морето и депутат е, че този законопроект би трябвало да бъде отдръпнат. И, в случай че въобще бъде върнат за ново разглеждане, е належащо да премине през доста необятно публично разискване. "

" През последните седмици се чуха доста, освен това извънредно аргументирани отзиви, срещу този законопроект

Постъпиха и голям брой публични мнения, множеството от които също изричат съществени причини „ срещу ”. И ние сме длъжни да отговорим на всяко едно от тях! И да създадем извънредно обширен разбор както на позитивните, по този начин и за отрицателните резултати, които приемането на този закон би имало за стопанската система, туризма, риболова и околната среда.

Трябва да признаем, че до неотдавна нямаше бистрота и връзка със секторите, които законопроектът визира – най-много туризъм и риболовство.

Ивайло Мирчев от Демократична България инициира кръгла маса по тематиката, само че едвам откакто законът беше признат на първо четене. Нещо повече – той отпътува за Украйна и не отиде на свиканата от него кръгла маса, с цел да се срещне с браншовите  и екологичните организации. И те намерено декларират, че се усещат афектирани от това отношение.

Против законопроекта публично се оповестиха съвсем всички морски градове, които ще бъдат наранени от вятърните паркове - Варна, Балчик, Шабла, Бяла, Поморие, Каварна.

Към момента липсват точни и ясни планове за икономическата успеваемост на перките, която е много неубедителна.

Доказателство за това е фактът, че банкрутира дъщерното сдружение на компания като „ Сименс “, профилирано в бизнеса с монтиране и опериране на ветрогенератори. Световният водач в построяването на офшорни вятърни паркове – датската компания „ Орстед “, разгласи загуби от 2,8 милиарда $ и няма да изплаща дивиденти на акционерите си в продължение на три години. Също по този начин редуцира проектите си за създаване на нови паркове до 2030 година с 30%.

Към проектозакона липсва оценка за влияние върху морските екосистеми и риболова. Това се акцентира от голям брой браншови организации.

В оценката на въздействието към законопроекта не е обзет бранш „ Рибарство ”, означават в мнението си и от Министерството на земеделието. Оттам показват и серия опасения за стесняване на така и така лимитираните (поради спецификата на Черно море) риболовни полета и влияние върху миграционните пътища на рибните ресурси и върху редица уязвими типове посредством така наречен шумово замърсяване. А шумът и вибрациите се популяризират във водна среда доста по-лесно и на по-голямо разстояние в сравнение с във въздушна.

Как рибите ще спрат да кълват съгласно Красен Кралев четете в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР