И като министър, и като родител, не смятам, че джендър

...
И като министър, и като родител, не смятам, че джендър
Коментари Харесай

Вълчев: Не смятам, че джендър идеологията трябва да се проповядва в училище

И като министър, и като родител, не считам, че " джендър идеологията " би трябвало да бъде проповядвана по какъвто и да е метод в учебно заведение. Уверявам ви, че в случай че има текстове в учебниците, или други прояви в просветителната система, които проповядват " джендър идеология ", ще подхваща дейности за преустановяването им. Това може да стане с искане на смяна на наличието на учебник, прекъсване на анкета или нещо друго, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елена Аксиева по отношение на нередности в учебник по биология за девети клас, които, по думите й, опонират на Конституцията на Република България, съобщи Българска телеграфна агенция.

В учебника написа, че " в зрелост младежите доближават обществена и полова зрялост ", а другото дискутирано е, че има " хомосексуализъм ", сподели министър Вълчев. " Нали не очаквате да скрием от 16-годишни деца термина " хомосексуализъм, а що се отнася до термина " полова еднаквост ", явно е от подтекста, че става дума " за полова ориентировка, а не за обществена роля ", означи той. " Аз самият не мога да видя в текста, който визирате, втълпяване на " джендър идеология ". Не съм безчувствен към казуса и по тази причина позволих, че може да нямам " око " или не съм толкоз огромен експерт по " джендър идеология ", като вас ", с тези думи се обърна просветителният министър към Елена Аксиева. Вълчев означи, че

се е съветвал с разнообразни експерти, само че и те четат и не виждат " джендър идеология ". Отделно от това, създателите на учебника са уважавани учени, а не " джендър идеолози ", съобщи министърът.

Съзнавам, че тематиката е настояща и привлекателна за политическо говорене и даже чувствам конкуренция в " антиджендър реториката ", само че, в случай че възприемем вашата логичност да осъждаме и забраняваме всичко, което периферно, звуково или по някакъв различен метод, кореспондира с термини от " джендър идеологията ", рискуваме да забраним цялото полово, здравно и даже гражданско обучение, разяснява министър Вълчев. Той добави, че по този начин рискуваме да забраним и говоренето за равнопоставеността на половете, рискуваме и " антиджендър " говоренето да прерасне в нервност или цензура. Според просветителния министър имаме потребност от позитивен публичен диалог на какви полезности да възпитаваме децата си, на какви познания и умения да ги научим, по какъв начин да ги създадем положителни хора и пълноценни жители, по какъв начин да им преподаваме полово обучение, което изисква тактичност на преподаването. Тези диалози не би трябвало да водим в изискванията на морална суматоха, съобщи министър Вълчев.

Той осведоми, че за този учебник по биология не са отпускани държавни средства, защото пазаруването на учебниците за девети клас не се финансира от страната. По искане на национални на народни представители сме образували освен комисия, само че и " механизъм " за обзор на наличието на учебниците, както и на текстовете в тях с дискусионни и противоречиви моменти, сподели министър Вълчев. Той посочи, че над 3500 учители са се присъединили в този " механизъм " за четене на учебниците, както учени и преподаватели от висшите учебни заведения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР