И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от Договора Открито

...
И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от Договора Открито
Коментари Харесай

И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от Открито небе

И Германия съжалява за отдръпването на Съединени американски щати от Договора " Открито небе ". Това съобщи немският външен министър Хайко Маас, представен от РТ.

Договорът, допускащ военни наблюдателни полети над териториите на подписалите страни, е част от контрола върху оръжията и Германия ще се придържа към него макар отдръпването на Съединени американски щати, увери Маас.

Маас уточни, че Договорът способства за построяването на доверие и насърчаването на сигурността в цялото Северно полукълбо от Владивосток до Ванкувър.

Германия, съдружник на НАТО във Вашингтон, ще остане ангажирана със съглашението , увери външният министър в изказване.

Той сподели още, че съществуващите многостранни контракти за надзор на оръжията би трябвало да бъдат осъвременени, с цел да бъдат готови от провокациите пред сигурността.

Припомняме, че по-рано също изрази съжалението си.

Съжаляваме за отдръпването на Съединени американски щати от Договора " Открито небе ", защото тази стъпка лишава от значимостта на съглашението. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Днес Съединените щати завършиха процедурите по овакантяване на контракта. От съветското външно министерство обявиха, че Москва ще желае твърди гаранции, че страните, които остават в съглашението, ще продължат да извършват отговорностите си.
 Русия: Напускането на Съединени американски щати на Открито небе ще засегне всички
Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Кремъл е подготвен на договаряния с Белия дом

В средата на ноември съветският външен министър Сергей Лавров уточни, че Съединените щати са оказвали напън върху страните от Договора " Открито небе ", с цел да им разкрият данни за Русия, макар че съглашението не разрешава шерването на информация с страни отвън него.

Лавров съобщи, че Москва ще упорства и да ѝ разрешат полетите над базите на Съединени американски щати в Европа, откакто Вашингтон напусне контракта.

През май Съединени американски щати уведомиха

Русия и Съединени американски щати са измежду 34 страни, които са се подписали под контракта за определяне на режима " Открито небе " (ДОН), допускащ осъществяването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкоз по-малък е шансът да възникне спор.
 Русия съжалява за отдръпването на Съединени американски щати от
Русия съжалява за отдръпването на Съединени американски щати от " Открито небе "

Москва ще желае твърди гаранции, че страните, които остават в съглашението, ще продължат да извършват отговорностите си

Договорът за определяне на режима " Открито небе " (ДОН) е открит за сключване на 24 март 1992 година в Хелзинки . Договорен е от президента Джордж Буш и тогавашния държавен секретар Джеймс Бейкър. Той влиза в действие от 01 януари 2002 година след одобрение от всички страни по него. България подписва контракта на 24 март 1992 година и го ратифицира на 15 април 1994 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР