И финалното проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 25-29

...
И финалното проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 25-29
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Лек превес на ГЕРБ на финалната права, но без ясен победител

И финалното изследване на Алфа Рисърч, извършено в интервала 25-29 март 2023г., не демонстрира явен победител от изборите на 2ри април. Насочени главно към твърдите партийни електорати, посланията на партиите не съумяват да стимулират по-широк кръг от гласоподаватели да отидат до урните. Така, надпреварата се свежда до борба „ за няколко % повече “, които  няма по какъв начин да трансформират коренно нито политическата картина в страната, нито състава на 49то Народно заседание.

Предизборните обиколки са довели до известна готовност на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, основно в по-малките обитаеми места. Формацията покачва леко резултата си от преди месец и все още получава поддръжката на  25.9% от твърдо решилите да гласоподават.

При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25.4% те остават на отдалеченост от 0.5 на 100 под ГЕРБ. Тази разлика е доста под статистическата неточност и на процедура удостоверява паритета сред двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока поддръжка в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална външна страна, изключително в столицата. Може да се окаже,че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ активизира периферията си със мощен заключителен спринт, което са посочили, че умеят, ще завоюват първото място. Ако не съумеят, ГЕРБ ще запази водачеството си от предходните избори.

Движение за права и свободи резервира устойчива поддръжка от 13.8% от твърдо решилите да гласоподават. Няма изненади в профила и обсега на неговите симпатизанти. Ако в акцията обаче има ясна наклонност, това е растежът в поддръжката за Възраждане – притегля както разочаровани от сходни партии, по този начин и прочут углавен избор против партиите, които не съумяха да образуват държавно управление. Може да се чака поддръжката й да доближи до 13.6%. Така, третото място също се оказва под въпрос, оспорвано сред Движение за права и свободи и Възраждане. Яснота за него ще има едвам откакто стане прочут вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в идващия парламент е Българска социалистическа партия. Макар и партията да е с отслабени позиции, заради поредицата от вътрешни спорове, акцията покачва леко резултата й и тя получава 8.2% от твърдо решилите да гласоподават.

Противопоставянето сред първите две политически сили и съсредоточаването на публичния фокус върху тях слага в по-неизгодна обстановка дребните обединения. Теоретични шансове  да прескочат 4%та преграда имат " Български напредък " и " Левицата! ", само че вотът ще зависи в доста огромна степен от способността им да убедят своите гласоподаватели „ за какво си коства да отидат до урните “.

Умората, разочарованието и нервността на гласоподавателите от безплодността на последните няколко Народното събрание вършат доста несигурни техните настройки и държание. Евентуални разбърквания обаче не могат да трансформират главните параметри на парламентарната картина. Съставянето на държавно управление ще бъде все по този начин комплицирано, както и в 48ия парламент, а държавно управление и министър председател ще продължат да бъдат в рубриката „ търси се “.

39 на 100 се резервира делът на сигурните, че ще гласоподават на петите за две години парламентарни избори. Други 13% не престават да се двоумят, като е допустимо да вземат решение в самия избирателен ден. Промяната в метода на гласоподаване с връщането на хартиените бюлетини не наподобява да оказва мощно въздействие върху гласоподавателите. Много по-сериозен фактор се обрисува  растящото съмнение към политиците и способността им да вземат ефикасни управнически решения, което дефинира запазващото се ниско предпочитание за гласоподаване.

Кампанията е трансформирала мнението за кого да гласоподават на 11 на 100 от решените да отидат до урните. Други 15 на 100, към момента не са взели решение кого да поддържат. Обичайно сред 7% и 15 % взимат решение в последните дни на акцията. Т.е. в този момент този дял е на горния най-много за последните години, което също подсказва вероятни обрати в границите на самия избирателен ден.

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР