И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е разпоредил проверка на работата

...
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е разпоредил проверка на работата
Коментари Харесай

Сарафов ще проверява прокурора, обвинил Нико Тупарев

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов е разпоредил инспекция на работата на Димитър Франтишек Петров - някогашния началник на Спецпрокуратурата, който повдигна обвиняване на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Това е сериозен поврат в отношението на прокуратурата по отношение на един от висшите магистрати, които бяха уличени за връзки със схемите на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса за търговия с въздействие в правосъдната система.

Димитър Франтишек Петров няма да бъде проверяван за дейностите си в интервала на абсурда " Осемте джуджета " (в който самият Сарафов беше замесен). През 2021 година той беше проверяван, само че оправдан от Прокурорската гилдия за дейностите си по делото " Изамет ". Решението беше обжалвано от тогавашния длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев, само че Върховен административен съд отсъди в интерес на Петров.

Сега Инспекторатът на Върховната прокуратура ще се занимава единствено с делата му в интервала сред юли 2021 и края на юни 2024 година

" Проверката се постанова за застраховане точното и еднообразно използване на законите от прокурорите и следователите и поради голям брой отрицателни изявления в средствата за всеобщо осведомление, свързани с работата на магистрата ", се споделя в позицията.

Въпреки че името на Нико Тупарев не се загатва категорично в известието на Сарафов - излиза наяве, че неуспехът на Петров по следствието е мотив за наказателната мярка.

" Ръководствата на Прокуратура на Република България и Софийската градска прокуратура се разграничават и намират за погрешно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно произвеждане, формирано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на Прокуратура на Република България и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, само че в това време следва да се има поради, че наред с вътрешното разбиране, при изговаряне по наказателно произвеждане, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства ", се споделя в позицията.

Преди седмица СГП изиска да арестува Тупарев с непрекъсната мярка за неотклонение поради дело за хипотетична машинация - само че съдът освен пусна продуцента на независимост без каквото и да е ограничаване, само че и тотално отхвърли изказванията на Петров за осъществено закононарушение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР