И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

ВСС получи доклад за груби нарушения в случая Осемте джуджета

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия правосъден съвет информация за осъществена инспекция от направление " Инспекторат “ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), обвързвана с проблема, добил социална известност като " Осемте джуджета “. Справката е направена на 21.07.2020 година и установи " позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е във връзка плануваното разискване на проблема на идното съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет (на 06.07.2023 г.), оповестиха от Прокуратурата.

В справката на ВКП, която през 2020 година е била изпратена на вниманието на основния прокурор, се съдържа констатация, че " при връщането на обилни по количество и стойност материални доказателства са позволени груби престъпления, аргументите за които не могат да бъдат изцяло изяснени с инструментариума и формата на актуалната инспекция в отдел 06 ВКП, само че следва да получат своето съответно санкциониране “. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните дейности по подготвеност, такива не са подхванати нито през 2020 година, нито на по-късен стадий.

С оглед на горното по предписание на основния прокурор Борислав Сарафов е предоставено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура – София осъществяването на инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема, добил известност като " Осемте джуджета “, включително инспекции за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 година, с което е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР