И двете страни са използвали забранени боеприпасиНякои видове мини никога

...
И двете страни са използвали забранени боеприпасиНякои видове мини никога
Коментари Харесай

Над 40 на сто от територията на Украйна е минирана

И двете страни са употребявали неразрешени муниции
Някои типове мини в никакъв случай на са виждани преди

С над 40% от територията на страната, (над 603 000 квадратни километра) покрити с мини и други взривни устройства, Украйна се счита, че сега е най-минираната страна в света, заяви в репортаж “Скай Нюз ”, базирайки се на публични данни и отзиви на специалисти.

Новоосвободените градове могат да останат рискови дълго откакто последните съветски сили са били изтласкани, като украинските бранители откриват разнообразни типове мини-капани, както и противотанкови експлозиви, заредени за гърмеж.
“Минираните площи са големи ”, споделя английския специалисти Катерина Темпълтън пред “Скай Нюз ”. “Дори не е сравнимо със Сирия или Афганистан. Наистина е масирано ”, добавя тя.

Международното право не разрешава и лимитира потреблението на разнообразни типове мини, изключително тези, предопределени категорично да поразяват хора.

Руските сили бяха упрекнати преди месеци в отчет на филантропичната организация “Хюман Райтс Уоч ” в потреблението на неразрешени противопехотни мини в региона на град Харков и покрайнините му.

В Украйна са ситуирани необятен набор от мини, в това число такива, които в никакъв случай преди не са били виждани в бойни условия, показват специалистите.

“На място можете да видите противотанкови мини, противопехотни мини, спонтанни взривни устройства, голям брой неексплодирали муниции, касетъчни бомби. Всичко, за което се сетите, (б. р. - като типове боеприпаси и експлозиви) ще видите в Украйна ”, споделя още катерина Темпъртън.

Някои от полетата противопехотни мини в Украйна датират преди февруари 2022 година, като подкрепяните от Русия сили в Донецк и Луганск са употребявали разнообразни устройства през 2014-2015 година и спорадично през идващите години, съгласно “Хюман Райтс Уоч ”.

Съвсем неотдавна съветските сили започнаха да слагат самоделни взривни устройства, задействани от трупове, до момента в който се оттегляха от градовете, които бяха окупирали през първите седмици на пълномащабното навлизане, показва още отчета.
Според английски специалисти през шестте години сред 2014 година и 2020 година в Украйна е имало 1190 жертви, починали вследствие на контакт с мини.

Между 24 февруари 2022 година и 10 януари 2023 година - по-малко от една година от началото на войната - е имало 611 жертви на детонации на мини, показва още “Скай Нюз ”.

Освен че предизвикват непосредствено пострадвания и гибел, мините могат да създадат сектори от земя недостъпни или по-опасни. Огромни територии, свързани със селскостопанското произвеждане в Украйна, са наранени от залагането на противопехотни мини в полетата и по селските пътеки и пътища, показват наблюдаващи.

Бойците на “Вагнер ” изтощени от сраженията
ВСУ отблъсват 16 офанзиви в Донецка област
Руски ВДВ заменят наемниците на фронта



Фронтът край Бахмут

Въоръжените сили на Украйна са отблъснали в неделя съветски офанзиви към 16 обитаеми места, включително Бахмут и Угледар в Донецка област. Киев вкара наказания против повече от 180 компании и физически лица от Русия и Беларус, свързани с транспорта на съветска военна техника и жива мощ.

В известието на Генералния щаб се показва, че е била възпряна съветската атака в региона на Благодатне, в източната част на Донецка област, до момента в който съветската военна компания “Вагнер ” твърди, че е открила надзор над селото. Според украински източници, настъплението на съветските сили към Бахмут се ускорява. Четирима цивилни са били убити, а 17 са потърпевши при съветските офанзиви в Донецка област в събота.

Анализите на американския Институт за проучване на войната демонстрират, че евентуално съветски бойци заемат местата на изтощените наемници от “Вагнер ” в подготовка за уверено нахлуване към Бахмут. Кадри от бойните дейности свидетелстват, че в региона работят съветски въздушно-десантни подразделения.

Един човек е бил ранен при съветски обстрел в Харковска област през последното денонощие, нанесени са вреди на жилищни здания в неделя. Атакувани са били седем общини в Сумска област, като са наранени жилища и публични здания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР