И двамата предишни министри на вътрешните работи - Христо Терзийски

...
Коментари Харесай

400% увеличение на делата за купуване на гласове спрямо предишните избори

" И двамата предходни министри на вътрешните работи - Христо Терзийски и Младен Маринов, сега са претенденти за депутати в листите на ГЕРБ. Това е може би едно от обясненията за какво във връзка на предходните парламентарни избори на 4 април няма никакви каузи за пазаруване на гласове в интерес на партия ГЕРБ, а и изобщо делата за такива закононарушения на последните избори се броят на пръстите на една ръка. "

Това разяснява за " Капитал " вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка на последните данни за следствията за изборните закононарушения в страната и опитите на прокуратурата и представители на предходните ръководещи да дискредитират работата на полицията.
Бойко Рашков: Прокуратурата и полицията са оставили да се търгува свободно, с цел да може след това един водач да каже: " Аз отново ги бих! " " До 31 март т.г. няма съвсем никаква активност на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата по противодействието на пазаруването на гласове. На пръстите на едната ръка се броят досъдебните производства за закононарушения, свързани с предходните избори, само че няма нито едно дело за пазаруване на гласове в интерес на ГЕРБ, всички формирани производства са във връзка търговия в интерес на други партии ", споделя Рашков. " И полицията, и прокуратурата не са си мръднали пръста, с цел да може да се търгува свободно и с цел да може по-късно един водач на политическа партия да излезе и да каже " Аз отново ги бих! ", разяснява Рашков.
Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че с 400% се е нараснал броят на досъдебните производства за пазаруване на гласове по отношение на същия интервал на предишните избори - три дни преди вота. Таблицата на сравнителните данни, предоставена на " Капитал " от Министерство на вътрешните работи, демонстрира също по този начин близо 137 % нарастване на получените сигнали за такива нарушавания (което демонстрира повишено доверие в институциите), близо 455% увеличени на предупредителните протоколи, двойно нарастване на арестуваните лица за покупка на гласове.
Данни за сигнали и формирани досъдебни производства към 7 юли т.г., съпоставени към 31 март т. година
Показатели Към 7 юли,
сряда Към 31 март,
сряда Увеличение в % Брой получени сигнали за нарушавания на изборния развой 341 144 136.8% Брой формирани досъдебни производства по член 167-169г от Наказателния кодекс 30 6 400% Предупредителни протоколи 5133 925 454.9% Задържани лица 36 18 100%

Извън данните в таблицата, Рашков сочи и други индикатори, свидетелстващи за умишлено безучастие на правоохранителните органи до 4 април. Не може в Бургас за предходните избори да не е формирано нито едно дело за пазаруване на гласове, а сега там да има 11 каузи на база на получени данни за предизборна търговия с наклонност те да станат повече, споделя Рашков. Същото важи за областите Монтана, София, Кърджали, Сливен и Хасково, където за предходните избори също не е имало формирано нито едно дело, за разлика от в този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР