И докато през лятото беше времето на синдикалните действия в

...
И докато през лятото беше времето на синдикалните действия в
Коментари Харесай

Есента на тяхното недоволство и защо цяла Европа протестираше

И до момента в който през лятото беше времето на синдикалните дейности в авиацията, есента на недоволството обхвана доста и разнообразни браншове от стопанската система на десетки страни - от петролната промишленост през пощите и известията чак до държавните чиновници

Скокът на разноските за живот през последните месеци предстоящо провокира вълна от обществени митинги в Европа. И още веднъж предстоящо те са по-масови, по-видими и по-организирани в западната част на континента, макар че инфлацията в множеството страни от Източна Европа е по-висока.

В същото това време държавните управления дават обещание и отпускат обезщетения на бизнеса и семействата поради високите цени на силата, само че диалозите за повишението на приходите зациклят, което неизбежно води до продължаването и даже разширението на митингите.

И до момента в който през лятото беше времето на синдикалните дейности в авиацията, есента на недоволството обхвана доста и разнообразни браншове от стопанската система на десетки страни - от петролната промишленост през пощите и известията чак до държавните чиновници.

Къде въпреки всичко са най-активните митинги и какво вършат управляващите и фирмите, с цел да решат синдикалните разногласия?

Англия

Хиляди  пощенски чиновници, академични преподаватели и учители  във Англия излязоха на митинг в четвъртък и петък с претенции за повишение на заплатите им и за обезпечаване на по-добри условия на труд, заяви Асошиейтед прес. Стачкуващите блокираха входовете на пощенски служби, университети и учебни заведения в границите на един от най-големите трудови митинги през тази година. Протестът съответства с " черния петък ". Пощенските чиновници ще стачкуват още шест дни преди Коледа.

Хиляди чиновници на  английските железници  от месеци стачкуват с претенции за по-добри заплати и условия на труд, като на 22 ноември синдикатът Ар Ем Ти (RMT) разгласи, че стачката ще продължи и през идващите два месеца. Това подсигурява проблеми с напредването на Острова по време на коледните и новогодишните празници, показва Ройтерс.

Стотици чиновници на  компанията за сигурност Джи фор Ес (G4S)  ще стачкуват в границите на 48 часа при започване на декември с претенции за по-високи заплати. Синдикатът Джи Ем Би (GMB), който ги съставлява, уточни, че митингът може да докара до дефицит на пари в брой по време на коледните празници.

Хиляди  държавни чиновници  планират да стачкуват най-малко месец от края на ноември до коледните празници поради продължаващите разногласия с управляващите за нарастването на работните заплати.

Безпрецедентна стачка от 15 до 20 декември готвят  медицинските сестри  с претенции за по-високи заплати, съобщи Пи Ей Мидия. Според публични данни от 2010 година до момента действителният приход на медицинските сестри във Англия е намалял с 20 %.

Най-голямата верига за търговия на дребно в страната и най-големият частен шеф -  " Теско " (Tesco) , предлага на чиновниците си предплатени заплащания в опит да смекчи удара на повишаващите се цени. Работещите за компанията 280 000 души ще могат да получават по-рано до 25 на 100 от парите си по контракт против минимална такса.

Аутсорсинговата компания  " Мити " (Mitie)  предлага на нископлатените си чиновници спомагателна поддръжка на обща стойност 10 милиона лири (12 милиона долара), включваща еднократни бонуси, отстъпки при извършване на покупки и благоприятни условия за взимане на заеми против бъдещи заплати.

Германия

Най-големият профсъюз в " Германия "   И Ге Метал (IG Metall)  договори предходната седмица повишение на заплатите в бранша на миннодобивното дело и енергетиката с 8 на 100, което до наскоро би било считано за сериозен триумф, само че при публично регистрирана инфлация от 11,6 на 100 на годишна база се оказва, че приходите изостават по отношение на растежа на цените.

" Фолксваген " (Volkswagen)  договори тази седмица покачване на заплатите на 125 000 свои чиновници в Западна Германия с 8,5 на 100 в границите на две години, което е под равнището на инфлацията, само че над това, което множеството работодатели оферират.

Синдикатът   " Ферди " (Verdi)  договори предходната седмица нарастване на възнагражденията за 18 000 чиновници на енергийната компания Eр Ве Е (RWE), включващо еднократно заплащане от 3000 евро и растеж на надниците с 6 на 100 от 1 февруари.

" Луфтханза " (Lufthansa)  и синдикатът на кабинните чиновници се схванаха за повишение на заплатите на 19 000 души, а  " Ауди " (Audi)  предлага еднократни необлагаеми обезщетения, само че не и по-високи заплати.

Франция

Два синдиката приготвят огромни митинги в  " Ер Франс " (Air France)  от 22 декември до 2 януари, което би съвпаднало с коледните и новогодишните празници и би затруднило съществено пътуванията. От синдикатите упорстват за растеж на заплатите и възстановяване на изискванията на труд.

Септември и октомври в страната минаха под знака на митингите в много  рафинерии , което докара до дефицит на горива и принуди управляващите да вземат крути ограничения. Към началото на ноември към 45 на 100 от потенциала на рафинериите към момента не беше възобновен, само че снабдяването последователно се усъвършенства.

В края на октомври енергийната компания  Е Де Еф (EDF)  подписа официално съглашение с всички синдикати, представляващи нейни чиновници, за повишение на заплатите. Суми и проценти не бяха обявени.

Испания

Хиляди испанци  изпълниха на 3 ноември емблематичния централен площад на Мадрид с претенции за по-високо възнаграждение на труда. Това беше първият всеобщ сходен митинг в страната от началото на растежа на цените през годината.

Стачка на  водачите на камиони  почти блокира страната при започване на есента, само че плануван за 15 ноември митинг беше анулиран, откакто уредниците му се оплакаха от непрекъснат напън от държавни чиновници, други синдикати и медии.

Служителите на  " Асул хендлинг " (Azul Handling) , компанията, обслужваща " Райънеър " (Ryanair) на 22 летища в страната, бяха възнамерявали серия от 24-часови митинги за по-добри условия на труд сред 28 октомври и 8 януари, само че ги анулираха, без да дават пояснение.

Синдикатът, представляващ продавачите в магазините на  " Зара "   (Zara - на испански " Сара " ), разгласи двудневна стачка на 24 и 25 ноември, съвпадаща с черния петък, в " родния " град на компанията - Ла Коруня. От профсъюза, които възнамеряват и други митинги, желаят нарастване на заплатите с 500 евро месечно до 2025 година

Португалия

Хиляди  лекари, медицински сестри, учители и държавни чиновници  протестираха предходната седмица с претенции за нарастване на заплатите под натиска на галопиращата инфлация. Протестът беше проведен седмица преди окончателното гласоподаване на бюджета на страната за 2023 година

Служителите в завода на " Фолксваген "   Аутоойропа (Autoeuropa) , един от най-големите експортьори на страната, стачкуваха по няколко часа на 17 и 18 ноември при започване на промените си с гледище за изключително покачване на заплатите поради инфлацията.

Австрия

Работещите в  металообработващата индустрия  договориха при започване на месеца  годишно нарастване  на заплатите със 7 на 100, което е над равнището на формалната инфлация от 6,3 на 100. Преговорите са добър знак за други браншове в страната, която има сериозна традиция в груповото договаряне и годишното нарастване на заплатите за предотвратяването на синдикални митинги.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР