И до днес през лятото мнозина се стараят да приготвят

...
И до днес през лятото мнозина се стараят да приготвят
Коментари Харесай

Ето кога конфитюрът може да се окаже смъртоносен

И до през днешния ден през лятото мнозина се стараят да подготвят огромно количество зимнина, включително редица консерви, туршии, сладка и конфитюри. Не е необичайност и да останат някои буркани, направени през минали години.

Експертите обаче предизвестяват, че има заплаха някои от консервите да са се развалили от дългия престой и да не са годни за консумация. Такива артикули биха могли да навредят съществено на здравето ни. Диетолози споделят по какъв начин да определим, че приготвеното през лятото сладко се е развалило.

Най-бързо развалящото се сладко е " бързото " сладко, което е претърпяло дребна термична обработка. То би трябвало да се яде незабавно. Срокът на валидност зависи от количеството захар, която съдържа - колкото повече захар има, толкоз по-дълго се съхранява сладкото и от продукта – колкото повече влага съдържа, толкоз по-бързо си отпътува сладкото.
Вредни ли са домашните сладка и мармалади?
Мармаладът и плодовото сладко, заради своята плодова основа, се смятат от доста родители за по-малко нездравословен деликатес, за разлика от други..

Важно е продуктът да се свари добре, да се стерилизира и да се затвори с железен, а не с пластмасов похлупак, споделят диетолозите. Специалистите допълват, че би трябвало да съхранявате сладкото на мрачно и хладно място. За предпочитане в ледник или мазе. В същото време настоящата годишна продукция би трябвало да се съхранява не повече от 1 година. И в случай че забележите даже най-малкото петънце на плесен, неотложно изхвърлете целия буркан.

Сладкото може да се покрие с мухлясала коричка, само че даже и да е петънце, бурканът би трябвало да се изхвърли. Никаква термична обработка към този момент няма да помогне, приготвянето на желе и прочие от подобен артикул също не следва да се прави, тъй като към този момент съдържа афлатоксин.  Това е отровна субстанция, създадена от плесенни гъби, която е малко евентуално да бъде унищожена от термична обработка.

Експертите предизвестяват, че в случай че спорите на тази гъбичка попаднат в човешкото тяло, това ще засегне черния дроб и имунната система.

Друг сигнален знак е подуването на капака. Бомбажът се случва, в случай че продуктите, да вземем за пример, горските плодове, не се измивят доста добре. Тогава рисковите бактерии, които създават ботулинов токсин (отрова, която предизвиква тежки увреждания на нервната система), живеещи в земята, попадат в буркана. Ако бурканът е херметически затворен, те виреят там в безвъздушно пространство и всичко може да приключи със гибел на индивида, който употребява негодното сладко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР