И днешният ден, белязан основно от атентата срещу главния прокурор,

...
И днешният ден, белязан основно от атентата срещу главния прокурор,
Коментари Харесай

Има ли светлина в тунела за редовен кабинет?

И днешният ден, белязан главно от атентата против основния прокурор, не донесе светлина в тунела на възможен предстоящ постоянен кабинет.  Задочно политическите партии си разменяха мнения, като се обрисуваше главно липса на поддръжка за каквото и да е държавно управление. Станаха ясни всички имена, препоръчани за възможен постоянен кабинет от ПП-ДБ, само че вместо да стихнат несъгласията - повече се разгоряха.

Според Борисов, ГЕРБ не желае да " взривява " договарянията, само че: " В този му тип няма по какъв начин да има кабинет на ПП-ДБ. Интересни ще са ми договарянията с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Дано президентът даде още няколко дни, с цел да чуем и другите партии. Ние сме в непрекъснат диалог с тях, държат се колегиално и ние към тях - също ", сподели той, като добави:

" В проектокабинета на ПП-ДБ има фигури, за които не мога да кажа неприятно - министрите на защитата и екологията. Те обаче са сбъркали времето - народът за втори избори сподели, че не могат да ръководят сами. Освен мен, ПП-ДБ други другари нямат, а постоянен кабинет би се получил, единствено в случай че е общ с ГЕРБ. Като цяло обаче е партиен и недопустим за нас. От акад. Николай Денков разбрах, че се договаря с всички - поисквам му триумф. Нека си довършат работата, с цел да знаем в бъдеще кой на кого оказва помощ ". Това сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов при освещаването на храм " Св. Цар Борис Покръстител “ в Разград.

" Поздравявам Петков, че не е в кабинета, само че в случай че са пуснали Василев, значи или му имат огромно доверие, или е огромен капан. Основните упреци бяха към него - или желаят да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият другар на Асен Василев е Бойко Борисов - единствено по този начин може да се носи всеобща отговорност. Но в случай че Василев е скритият министър председател - не е почтено, по-добре да стане министър председател ", уточни той.

По думите му блестящо политическо оцветяване на кабинета би понижило възможностите му.

С коментара си, вторите, по волята на гласоподавателите - ПП-ДБ, отвърнаха позицията на Борисов: " Това държавно управление е направено, с цел да свърши работа, а не с цел да бъде политически значимо и оцветено. Аз, Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев взехме решение, че няма да сме част от кабинета, с цел да покажем, че оценяваме какъв брой е комплицирана политическата обстановка. Дадохме цялостна независимост на акад. Денков да избере екип, който ще свърши работа по програмата, която към този момент сме задали ", коментира Кирил Петков.

По думите му работата в Народното събрание ще бъде толкоз значима, колкото в изпълнителната власт.

" Имаше избор на Божидар Божанов, че той е по-ефективен от Народното събрание за поддръжката на този кабинет. И неговият заместител ще даде цялостната съгласуваност сред изпълнителната власт и парламентарната група, с цел да се осъществят тези политики ", сподели Петков.

По думите му всяка партия в обединението ПП-ДБ е дала мандат на акад. Денков самичък да дефинира екипа.

Разбирам и изобщо не бих се разсърдил, в случай че първият мандатоносител каже " Не  ви харесваме кабинета, ето нашия. Търсим си поддръжка с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, " Възраждане ".

" ГЕРБ може да си поеме своята отговорност. Ние сложихме всички карти на масата ", сподели още съпредседателят на ПП-ДБ.

Движение за права и свободи също е  запаси: " Да бъде връчен първият мандат, да забележим ще има ли действителен разговор и оттова нататък да разясняваме всичко, което е обвързвано с втория мандат ", подобен коментар направи Петър Чобанов, народен представител от Движение за права и свободи, които искат да се съблюдава Конституцията - първо да се връчи първият мандат, с цел да могат да разясняват втория.

От " Възраждане ", както се очакваше, не престават да не поддържат държавно управление с мандатите на ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ, а единствено свое, като вършат директна поръчка третият мандат да отиде при тях. " Смятам, че американското посолство прави все по-лош асортимент, а в съответния случай обединението влиза в ролята на дейна патерица на ГЕРБ. Това е изискване на Борисов. Вижда се кой диктува тона на връзките сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Лидерът на Има Такъв Народ - Слави Трифонов пък непосредствено декларира, както постоянно посредством пост във Facebook: " Продължавам да не разбирам каква игра играят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Защо ПП-ДБ оферират през днешния ден държавно управление, в случай, че са втори и президентът още не е дал мандата на първите ГЕРБ и Съюз на демократичните сили. Нали има конституция и съгласно най-важния закон на страната, първи държавно управление би трябвало да предложат спечелилата коалиция: ГЕРБ и Съюз на демократичните сили ".

Още по-категоричен бе Тошко Йорданов, който поддържа тезата на водача си: " Не можем да подкрепим подобен кабинет с Асен Василев - индивидът, поради който страната е с 13 милиарда недостиг. Това е неуместно. Те нямат моралното право да го оферират. Двете партии вършат безспорен цирк ".

БСП пък е объркана от държанието на двете водещи обединения и не схваща по какъв начин по този начин ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вършат обща управническа стратегия, а никоя от тях не поддържа държавно управление с мандат на другия. Все отново ще беседват с всяка от тях, при възможна покана.

Няма светлина в тунела, най-малко към този момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР