И днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега,

...
И днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега,
Коментари Харесай

Вижте варненската ютия от преди близо 100 години

И през днешния ден в рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент ", ще ви пренесем като с машина на времето в един интервал, далечен от близо 100 години.

Това е регионът към тогавашния грандхотел " Мусала ".

Той се намира и в този момент на бул. " Княз Борис I “. Монументалната постройка на един от знаците на града. Построена е през 1927 година по план нa арх. Дабко Дабков. Инвеститор е строителният бизнесмен Методи Гандев. Хотелът е разположен на изострен ъгъл, което дава опция на арх. Дабков да проектира висока за централната част постройка. 

В предишното хотелът се слави като бисера на Черно море. Той е една от емблемите на града, изобразяван на многочислени картички, които пътуват по всички краища на света и популяризират града като морски курорт.

След 1944 година е национализиран. От 1951 година е хотел с името " Балкантурист ". 

В тази красива постройка се намира и най-старият настоящ асансьор в града.

Говори се, че предприемачът пратил арх. Дабко Дабков в Ню Йорк, където да види онлайн и до в този момент един от знаците на " града, който в никакъв случай не спи " - Флатайрън Билдинг ( " Ютията " ). Това е един от първите небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Наименованието на зданието идва от неговата форма, напомняща ютиите от края на 19 и началото на 20 век. Забележително е също и като една от най-важните здания за последователите на класицизма. Известна е и като една от първите постройки със стоманена структура, както и с извънредно огромните си за времето асансьори.

Сградата е проектирана от Дейниъл Бърнам. Строителството на 82 метровото здание завършва през 1902 година - 5 петилетки, по-рано от варненската " ютия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР