И днес на много места в Рила и Пирин има

...
И днес на много места в Рила и Пирин има
Коментари Харесай

Екипировката не ни прави безсмъртни при лавина

И през днешния ден на доста места в Рила и Пирин има предизвестие за лавини. Обявена е трета степен на лавинна заплаха (код „ оранжево”) от общо 5. Според експерти точно тя е една от най-рисковите и крие най-вече рискове за скиорите отвън обработените и следени писти в курортите.

Венелин Петров е планински избавител в дежурния център. Той първи приема сигналите за произшествия в планината и следи снежната завивка.
И през днешния ден: На доста места в Рила и Пирин има предизвестие за лавини От ПСС молят всички туристи да не излизат във високите елементи на планината, както и от ски пистите
„ Теренната конюнктура преди този момент, скатовете бяха със сняг, само че със относително уплътнен, което пък в този момент дава опция на навалелия при най- дребното противодействие да се подхлъзне от терена”, изясни Венелин Петров, който приема сигналите за произшествия в планината.
Снимка: bTV
Според него в търсенето на адреналин туристите постоянно подценяват планината: „ Това значи че при 30-50 см. сняг трета степен е рискова и не би трябвало хората да се успокояват от това че не е пета, трета е степента, в която най- доста се случват лавинни несгоди в нашата страна”.

Атанас Уков през вчерашния ден взе участие и двете избавителни интервенции. Казва, че единствено положителното съоръжение не постоянно може да ни защищити: „ Добре оборудвани с раници с еърбеци, с лавинни предаватели и комплекти, само че тази лавина демонстрира, че тези неща не ни вършат безсмъртни и би трябвало са внимаваме какво правим”.

От ПСС молят всички туристи да не излизат във високите елементи на планината, както и от ски пистите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР