И четирите почивни дни за Великден са официални празници според

...
И четирите почивни дни за Великден са официални празници според
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: За работа по Великден се заплаща минимум двойно

И четирите почивни дни за Великден са публични празници съгласно Кодекса на труда и за работата през тях работодателят дължи най-малко двойно нарастване . Ако положеният труд в тези дни е и ексклузивен, той също се заплаща със 100% повече .

Това припомниха от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ по отношение на идните празници в края на работната седмица.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на публични празници , както и в почивни и неприсъствени дни, постоянно е и ексклузивен. Той се разпорежда наложително със заповед на работодателя, с която служащите би трябвало да бъдат осведомени минимум 24 часа преди началото на полагането му.

От инспекцията показват още, че за работещите по график , при сумирано пресмятане на работното време, работата на формален празник не е ексклузивен труд и тяхната отплата следва да бъде увеличена единствено със 100%.

Предстоящите скоро публични празници съгласно Кодекса на труда са Великден (14-17 април), Ден на труда (1 май), Гергьовден (6 май) и Ден на светите братя Кирил и Методий , на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност (24 май).

За разлика от Великден при останалите празници е регламентирано , че в случай че съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени .

Така да вземем за пример задочен ще бъде 8 май , който се пада в понеделник, защото празничният 6 май е в събота. При работа в задочен ден, както и в почивен, с нарастване се заплаща само изключителният труд – със 75% .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР