И чешкият производител на влакове Шкода е депозирал в деловодството

...
И чешкият производител на влакове Шкода е депозирал в деловодството
Коментари Харесай

И чешката Шкода не е съгласна с условията на търга за новите влакове на БДЖ

И чешкият производител на влакове " Шкода " е подал в деловодството на БДЖ писмо, с което упорства да се пренапишат изискванията на публичната поръчка за покупка на 42 нови влака с бюджет от 675 милиона лв..
 И втори производител изиска цялостна смяна на търга за влакове на БДЖ  Жп колосът Сименс изиска БДЖ да спре търга за новите влакове  Кой унищожи БДЖ? Отговорът е явен: ГЕРБ  Силно подозрително: Законна ли ще е публичната поръчка за нови влакове на БДЖ?
Днес управленията на БДЖ, Министерството на превоза и специалисти от " Ърнст енд Янг " се събраха на съвещание, на което да търсят излаз от създалата се обстановка.

Търгът за новите влакове е пред неуспех, макар че БДЖ го подготвяха две години. Очаква се процедурата да стане обект на голям брой правосъдни тъжби и в последна сметка да бъде спряна. 

Както OFFNews пръв заяви софтуерният колос " Сименс " подава цели 13 страници забележки по тръжната процедура и предизвести, че България е напът да купи неефикасен и стар преносим състав и че някои от заложените клаузи в документите навяват на подозрения за непочтено съревнование.

Освен " Сименс " и " Шкода ", митинг против изискванията на търга внесе и Българо-китайската търговско-промишлена палата.

До на следващия ден тръжната документи за публичната поръчка ще бъде козметично редактирана, само че към този момент е ясно, че няма да настъпят промени в най-скандалните клаузи на процедурата. На процедура в БДЖ си нямат и най-малка концепция по какъв начин да излязат от конфузната обстановка, още повече, че рекомендациите на " Сименс " и " Шкода " се разминавали съществено. 

А изискванията на публичната поръчка са от неуместни, по-абсурдни.

Най-голямото безумство, несъмнено, е това, че производителят ще поеме поддръжката на закупените влакове единствено за 15 години, а не за 30 както бе в първичния вид. А за сервиза се заплаща отвън цената на мотрисите. За първите 15 години, през които новите влакове съвсем не се скапват, доставчикът ще вземе кеш от 225 милиона лв.. За вторите 15 години от употребата, когато новите влаковете ще стартират да окапват като зрели круши и ще се постановат надалеч по-скъпи поправки, БДЖ ще би трябвало да се оправят сами.

Освен това жп превозвачът поръча влакове, които към ден сегашен са изцяло морално остарели - със скорост до 160 км/ч. Наистина в този момент в България съвсем няма стоманен път, на който да вдигнат повече, само че не би трябвало да се не помни, че даже в най-оптимистичния вид, който няма да се случи, новият преносим състав би трябвало да пристигна през 2024 година После ще бъдат употребени още 30-40 години. Минимум.

Миналата година БДЖ пращат писма до четири производители на влакове за възможната цена за доставка на нови влакове. Получените предложения обаче имат прекомерно малко общо. Най-ниската е на полската ПЕСА Бидгош, която дава обещание доставка по задание против 390 милиона лв.. Трите други производители обаче дават фрапантно по-високи цени. Става дума за надалеч по-сериозни производители като Сименс, Щадлер и Шкода. Въпреки това БДЖ взема решение да разгласи търга с бюджет, който е доста надалеч от междинната цена на четирите предложения и се приближава само до предлагането на ПЕСА. Което основава подозрения дали процедурата ще е почтена.

Освен това съгласно заданието БДЖ ще ни вози в елементарни мотриси, като тези сред Перник и София, от столицата до Варна - пътешестване, което продължава най-малко 9 часа. Вагоните ще са безкупейни, местата за огромни куфари - съвсем никакви. При това мотрисите ще са къси с 230 места и съгласно жп експерти в никакъв случай няма да изплатят разноските за закупуването им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР