И българското общество, и голяма част от парламентарните сили още

...
И българското общество, и голяма част от парламентарните сили още
Коментари Харесай

Преминава ли България в нов етап на отношенията между Украйна и Запада?

" И българското общество, и огромна част от парламентарните сили още през цялото време дадоха много ясна оценка и заеха много ясна позиция. Специфичното за България беше това политическо безвремие, на което бяхме очевидци, едно квазипрезидентско ръководство, по време на което явно имаше разминаване сред публичната, парламентарната и президентската оценка за случвашото се и за метода, по който България би трябвало да се държи. Именно това сега стартира да се трансформира ", изясни той в изявление за БНР.

 

По думите му България към този момент влиза и стартира интензивно да употребява два доста значими механизма за смяна на личните си позиции в тези две общности: 

" Първата е обвързвана с опцията да модернизираме своята отбранителна промишленост и доста по-плътно да се интегрираме в целия набор от разработвани политики и начинания в границите на НАТО - нещо, което беше блокирано в последната година - година и половина. Това има доста значими дълготрайни последици - позитивни за страната. 

 

Второто нещо, за което България получава опция, е обвързвано с ускорената диверсификация. Ние в огромна степен към този момент сме на път да преодолеем положението си на дълбока взаимозависимост, което десетилетия наред имаме в региона на енергетиката. Сега ми се коства, че получаваме неповторим, даже исторически късмет да преодолеем този проблем и в региона на защитата и сигурността. Това е стратегически значима задача за България, тъй като ни дава повече благоприятни условия, независимост и повече потенциал да взимаме решения, които са от изгода за българското общество ".

Процесът на присъединение на Украйна в НАТО ще отнеме време, акцентира Владимир Шопов. 

" Общата посока на придвижване и единодушието ще бъде по скоро във връзка с една позиция, която поддържа участието на Украйна в НАТО, само че това ще бъде допустимо след края на войната. Преди стадия на официално участие, ще станем очевидци на цяла поредност от интегриращи механизми по отношение на страната както на многостранно, по този начин и на едностранно равнище, които ще я слагат на веднъж и ще я трансфорат де факто в член на НАТО и Европейски Съюз.

 

Това ще се случва по силата на разнообразни двустранни задължения за сигурност, които страната ще получи. Де факто участието ще се случи и посредством един много бездънен развой на промяна на цялата система на сигурност и защита на страната. 

 

Преминаваме в нов стадий на връзките сред Украйна и западния свят. Западът се ангажира към този момент с политика на промяна на Украйна. Подкрепата за Украйна в подтекста на съветската експанзия от ден на ден основава точно тази двигателна сила, която все по-бързо и все по-плътно ще притегля Украйна към западния свят. Това няма да стане бързо. Това е еднопосочно посоката, към която вървим ". 

И НАТО, и Европейски Съюз са организации, които се развиват посредством рецесии, означи политологът. И добави:

" Същинската реакция, развиване и пренареждане на системата за сигурност нормално се случва като реакция на съответни събития. И двете организации минават през интервал на фундаментална промяна, даже в прочут смисъл бих споделил и на отчасти преосноваване. В последна сметка стартират да преформатират географската карта на континента, тъй като трансформират Украйна в нов основен детайл от западната политическа общественост, което единствено по себе си ще има дълготрайни последици за европейската сигурност ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР