ХІІ Международен фестивал на поезията Славянска прегръдка ще се открие

...
ХІІ Международен фестивал на поезията Славянска прегръдка ще се открие
Коментари Харесай

Международният фестивал на поезията Славянска прегръдка започва днес

ХІІ Международен фестивал на поезията „ Славянска прегръдка ” ще се открие през днешния ден, 25 юни, в 17.30 часа в Английския двор на Археологическия музей във Варна и ще продължи до 27 юни. На откриването ще бъдат показани стихове на всички славянски езици.

Основна цел на форума е доближаване на културните полезности и културното завещание на славяните. Един от най-трудните планове в границите на този фестивал е издаването на антология със стихове на водещи славянски поети, сподели за радио Варна поетесата Елка Няголова, която е уредник на събитието.

На 26 юни, от 11.00 часа, в Генералното консулство на Руската федерация във Варна ще бъдат четени стихове на съветския стихотворец А.И.Фатянинов, като главен акцент от „ Българо-руския културен код “ в границите на фестивала. По-късно денем, от 15.30 часа, е представянето на новата книга „ Аз не пребивавам, аз пламтя! “, която бе издадена във връзка 140-годишнината на П.К.Яворов на 13 езика. Представянето ще се организира в Иконната зала на Археологическия музей.

Официалното закриване е на 27 юни в СОК " Камчия ", където от 19.30 часа ще бъде показана антологията „ Реката и Третият й бряг “. В нея са включени стихове на 143 славянски поети от 21 страни. 49 от тях са българи. Ще бъдат раздадени и премиите „ Летящо перо “. Фестивалът ще приключи край огъня на плажа в Камчия, към който ще се съберат участниците.

" Фестивалът се случва всяка година тук във Варна. Има един доста забавен индикатор. Това е импровизирано социологическо проучване. Вървя по улиците, зима е. И ме срещат някакви хора - някои от тях познати по име, други единствено по облик, съграждани: " Нали ще има тази година " Славянска прегръдка ". Кога ще бъде? ". Много благодаря на варненската общност, на хората с духовни ползи, които сами не си дават сметка какъв брой кураж ми дават на мене - индивида, който се нуждае от този кураж. Много им благодаря! ", сподели поетесата Елка Няголова.

Организатори на фестивала са Славянската литературна и артистична академия с партньорството на община Варна, Международната асоциация на писателите, варненският Икономически университет, Съюзите на българските писатели и публицисти, Фонд „ Устойчиво развиване на България ” и Синдиката на българските учители. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР