Хунтата в Нигер, която свали демократично избрания президент Мохамед Базум,

...
Хунтата в Нигер, която свали демократично избрания президент Мохамед Базум,
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер се оплаква, че има риск съседите да я нападнат

Хунтата в Нигер, която смъкна демократично определения президент Мохамед Базум, осъди съгласно нея непосредствената опасност от " военна намеса " от страна на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), съобщи Франс прес.

Тя направи този коментар преди изключителната среща на върха на тази районна организация през днешния ден в Абуджа.

" Целта на тази среща е одобряването на проект за експанзия против Нигер посредством идна военна намеса в Ниамей в съдействие с африкански страни, които не са членки на организацията, и с някои западни страни ", сподели в изказване по националната телевизия на Нигер представителят на хунтата Амаду Абдрамане.

" Ние още един път ще напомним на EКОВАС или на всеки различен авантюрист за нашата твърда решителност да защитим родината си ", добави той.

ЕКОВАС, в която Нигер членува, се събира през днешния ден на " специфична среща на върха " в столицата на Нигерия, с цел да оцени обстановката и вероятно да наложи наказания.

Пучистите към този момент предизвестиха за " последствията, които ще произтекат от всяка задгранична военна намеса ".

Въпреки наложената от превратаджиите възбрана за събирания, техни последователи демонстрираха тази заран в столицата Ниамей, където ситуацията остава относително спокойна, отбелязва Агенция Франс Прес.

Стотици хора потеглиха, размахвайки съветски флагове, в посока Националното заседание, видя публицист от организацията.

Гражданското придвижване M62, което стачкува против интервенция " Бархан " на френската войска в Сахел и Сахара, прикани за демонстрации.

Две шествия в поддръжка на преврата се организираха в четвъртък в Ниамей и Досо (на към 100 километра югоизточно от столицата на Нигер), като първото беше белязано от произшествия, преди хунтата да призове " популацията да се успокои " и да забрани всеобщите прояви.

Сваленият президент Мохамед Базум, определен през 2021 година, пети ден е изолиран в президентския замък от неговата армия, чийто водач, военачалник Абдурахаман Чиани, оглави основания от хунтата Национален съвет за отбрана на отечеството (НСЗО).

След Мали и Буркина Фасо, Нигер, който до момента беше съдружник на Запада, става третата страна в Сахел, в която е осъществен боен прелом от 2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР