Хунтата, която завзе властта в Нигер в края на миналия

...
Хунтата, която завзе властта в Нигер в края на миналия
Коментари Харесай

Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер

Хунтата, която завзе властта в Нигер в края на предишния месец, съобщи късно в неделя, че сваленият президент Мохамед Базум може да бъде съден за държавна измяна, предава Ройтерс.

Полковник Амаду Абдрамане, представител на хунтата, сподели по държавната телевизия, че е " събрала нужните детайли за (съдебно) гонене на сваления президент... за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер ".

Асошиейтед Прес заяви предходната седмица, че Военните, са декларирали на изпълняващата длъжността първи заместител държавен секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд, че ще убият сваления президент Мохамед Базум, ако съседните страни се опитат да се намесят с военна мощ.

Сваленият президент на Нигер е бил прегледан от персоналния си доктор тази събота, 12 август. Това са оповестили от близкото му обграждане, съобщи Агенция Франс Прес.

Това става на фона на възходящата угриженост за здравословното му положение.

Припомняме, че 63-годишният Мохамед Базум беше свален от власт на 26 юли от неговата президентска защита, която от този момент държи него и фамилията му в формалната им резиденция в столицата Ниамей.

Висши представители на Европейския съюз, на Африканския съюз и на Организацията на обединените нации изразиха своите терзания за положението на Базум в петък, след известия за неприятните условия, в които е арестуван.

На 11 август страните от Западна Африка одобриха въоръжена интервенция в Нигер, с цел да върнат Базум на власт. Такава намеса щяла да се организира при първа опция. Това съобщи президентът на Кот д'Ивоар, представен от БиБиСи.

На срещата в петък водачите на районния блок ECOWAS оповестиха, че са се съгласили да съберат военни сили в режим на подготвеност. Президентът на Нигерия Бола Тинубу акцентира, че използването на мощ е последната алтернатива, до която ще се прибегне при потребност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР