Хуманитарната ситуация в Судан приближава критична точка, обяви координаторът на

...
Хуманитарната ситуация в Судан приближава критична точка, обяви координаторът на
Коментари Харесай

Критична ситуация в Судан, милиони гладуват

Хуманитарната обстановка в Судан доближава сериозна точка, разгласи координаторът на Организация на обединените нации за дейности при изключителни обстановки Мартин Грифитс.

Той бе изпратен в района от генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който разгласи, че " мащабът и скоростта, с които се развиват събитията в Судан, са невиждани ".

" Пътувам към района, с цел да прегледам по какъв начин можем да предоставим незабавна помощ на милионите хора, чийто живот се е преобърнал за една нощ ", уточни Грифитс.

По думите му всеобщото плячкосване на филантропични офиси и хранилища е " изчерпало множеството ресурси ". " Търсим бързи способи да доставим и раздадем още помощи ", добави заместник-генералният секретар. Според него " очевидното решение " на тези проблеми е " да се спрат боевете ".

В Судан фамилиите се борят за достъп до вода, храна, гориво и други съществени запаси, а някои хора не могат да пътуват заради високите транспортни разноски, акцентира ръководителят на службата на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси. Спешните здравни услуги са " мощно лимитирани, което усилва риска от смъртни случаи ", даже такива, които биха могли да бъдат предотвратени, добави той и означи, че пет контейнера със незабавна помощ са пристигнали в североизточния град Порт Судан.

 25 от евакуираните българи от Судан към този момент са в България

Междувременно се разбра, че 25 от евакуираните от Судан български жители са на територията на България.

Евакуираните от Судан български жители са общо 39 души, а от тях 14 души се намират на територията на Египет,, оповестиха от Министерство на външните работи пред Българска телеграфна агенция.

Първите евакуирани българи дойдоха на 26 април на летище София с полет от Берлин.

В Судан минимум 512 души са били убити и близо 4200 - ранени, вследствие на боевете от 15 април насам, съгласно суданското Министерство на здравеопазването. Кризата принуждава от ден на ден хора да изоставен Судан.

Около 14 000 судански жители към този момент са влезнали в Египет, оповестиха публични лица в Кайро, а Организация на обединените нации заяви, че към 20 000 към този момент са достигнали Чад. Храната, водата и горивото в този момент са скъпи и не доближават в Хартум, а единствено 16 % от здравните заведения към момента действат, заяви Световната здравна организация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР