Хулиганство ли е да снимаш полицаи докато са на работа?

...
Хулиганство ли е да снимаш полицаи докато са на работа?
Коментари Харесай

Заради такава снимка в най-изостаналата и корумпирана държава в ЕС България те дават на съд!

Хулиганство ли е да снимаш служители на реда до момента в който са на работа? Могат ли да те арестуват за това и да те изправят пред съда? Според чиновниците на столичното Първо РПУ, заключили предишния петък фоторепортера на ”Клуб Z ” Веселин Боришев, отговорът на тези два въпроса е позитивен.
Журналистът е задържан в градинката пред хотел " Рила " малко преди да отиде на следващия митинг против номинацията на Иван Гешев за основен прокурор пред Съдебната палата. Версията на униформените: снимал ги е без позволение, бил е в нетрезво положение и ги е обиждал.

" Какъв си ти, бе?! `Що ни снимаш? " Аз давам отговор, че съм публицист "

" Седнах на една скамейка да изпуша две-три цигари преди да отида на митинга. По едно време градинката тотално " посиня ". Веднага си дадох сметка, че служителите на реда идват от

Съдебната палата, където се редуват на смени да охраняват митинга. В този миг бях без фотоапарат, само че автоматизирано подвигнах телефона и направих няколко фотоси като бекграунд към събитието, което щях да фотографирам по-късно. Последваха реплики от вида: " Какъв си ти, бе?! `Що ни снимаш? " Аз давам отговор, че съм публицист. " Какъв публицист си ти, бе?! " И оттова се почна – аз им отговорих с сходен звук и общо взето това беше мотивът за ареста ", описа Боришев пред Свободна Европа.

Въпреки че той е показал журналистическа карта пред служителите на реда, те го задържат за 24 часа в Първо РПУ. Заповед за задържане не му е показана. Дошлият часове по-късно в районното юрист Николай Хаджигенов също не съумява да я види.

На идващия ден Боришев е изправен пред Софийския градски съд по бързата процедура, планувана в Указа за битка с дребното безчинство (УБДХ) от 1963 година Магистратите го оправдават и фоторепортерът е освободен без никаква глоба.

" Мотивите на съда се изчерпват с две неща. Първо, не е налице действието въобще – дребно безчинство. Второ, действието явно е малозначително, което е отразено и от съставилия акта в Първо РПУ. Тоест, няма по какъв начин да бъде по едно и също време малозначително и дребно безчинство. От Министерство на вътрешните работи са се объркали, както обикновено… Бяха написали, че се е държал неприятно с тях, бил ги обиждал и така нататък Да, но това не е безчинство. Освен това, като са го написали, би трябвало и да се потвърди, а те не могат ", разяснява юрист Хаджигенов пред Свободна Европа.

Разпоредбите на УБДХ плануват санкция от 100 до 500 лева или задържане в отделение на Министерство на вътрешните работи за до 15 денонощия. Указът се употребява в случаите, когато полицията няма доказателства за едро безчинство (с породени имуществени или физически вреди, например), които да показа на прокуратурата, с цел да води тя дело по Наказателния кодекс.

" Дребното безчинство е административно нарушаване, не може да служи за съображение за задържане "

" В заповедта му за задържане, която не ни връчиха, само че аз желаех от съда да се срещна с нея и я снимах с телефона си, е записано, че основанието за задържане е УБДХ, което е юридически парадокс. Тази заповед още преди да я апелирам е незаконосъобразна, тъй като дребното безчинство е административно нарушаване, т.е., не може да служи за съображение за задържане под стража ", изясни юрист Хаджигенов.

По думите му самото название на нормативния акт подсказва неговата архаичност и в съвремието ни той се употребява от органите на реда най-вече, с цел да предават на съда хора, които не биха могли да подведат под отговорност на друго съображение.

" Самият УБДХ е проблем. Този декрет е от 1963 година, той е тоталитарен инструмент за държане в послушание на инакомислещите. По този декрет пращаха хората с дълги коси в тухларната, както и тези, които слушаха западна музика. […] Това трябваше да бъде анулирано още 1990 година, а от Министерство на вътрешните работи го употребяват до ден-днешен, когато нямат задоволително данни за едро безчинство. В София тези бързи производства по УБДХ съвсем в никакъв случай не минават, само че в провинцията е ужасно. Там намират арбитър, който се познава с шефа на районното, с който през ден ядат и пият ракия дружно в кръчмата, и той се произнася ", добави юристът.

Случаят с Веселин Боришев провокира невиждано опрощение от управлението на Министерство на вътрешните работи още през уикенда. Главният секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов персонално сервира своето опрощение и това на министър Младен Маринов пред основния редактор на " Клуб Z " Светлана Джамджиева. Стана ясно още, че по случая е в ход вътрешна инспекция.

Премиерът Бойко Борисов също се намеси, поемайки ангажимент пред онлайн изданието да провежда дружно с правосъдния министър Данаил Кирилов законодателни промени, с които Указът за битка с дребното безчинство " да бъде модифициран или отстранен ".

Това не е първият път, в който Борисов подхваща промени в УБДХ. Случи се още в първия му мандат като министър-председател поради решение на Конституционния съд от 2011 година, с което бе оповестена за противоконституционна частта от указа, регламентираща едноинстанционно правосъдно произвеждане без право на обжалване. Тогава обаче Борисов не бе податлив да отстрани напълно УБДХ.

" Указът за битка с дребното безчинство е акт, признат през 1963 година, при разнообразни обществено-икономически условия. Независимо от това не би следвало понастоящем да се предлага цялостната анулация на този нормативен акт, защото би се стигнало до законодателна празнина във връзка с наказването на деянията, които не са безчинство по смисъла на Наказателния кодекс ", се посочваше в претекстовете към последните промени в указа, подписани от министър-председателя.

Осем години по-късно Борисов към този момент позволява опцията УБДХ да бъде изцяло анулиран.

Свободна Европа
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР