Художникът си дойде от Филаделфия, за да продължи делото на

...
Художникът си дойде от Филаделфия, за да продължи делото на
Коментари Харесай

Пламен от Америка рисува стената на познанието с трите си уч...

Художникът си пристигна от Филаделфия, с цел да продължи делото на огромните стенописци Димитър Киров и Йоан Левиев

Художникът Пламен Велчев стана първият притежател на годишната премия за млади създатели на новата изложба „ Димитър Георгиев”. Той е на 40 години. Завършил е графика в Академията за изящни изкуства в град Филаделфия в Съединените щати. Живее оттатък океана от 2000 до 2019 година. Сега е учител в Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов”. С три свои ученички той рисува голям стенна живопис на стената на салона на гимназията. Творбата ще бъде приключена до 23 юли и ще промени напълно образа на улиците зад Четвъртък пазара.

Докато другите почиват и се любуват на лятната почивка, Пламен и ученичките му Боряна, Йоана и Ния се качват на едно скеле в работни облекла и рисуват големия стенна живопис. Учителят е артистичен - носи непроменяемо потник на обичаната си метъл тайфа „ The Black Label Order”.

Произведението, което вършат, е на стената към улицата. Същата стена бе санирана преди две години. Броени дни по-късно контейнерът за разделно събиране на отпадък под нея бе разпален. И в стената зейна кратер. След като бе възобновена, вандали небрежно я нашариха с обидни надписи. Сега на това урочасано място Пламен, Боряна, Йоана и Ния желаят да изрисуват 100 квадрата, отдадени на знанието. На стената ще има преси за графика, голяма ръка, която държи фенера на познанието, а над него ще се реят всички принадлежности, които употребяват младите художници.

Момичетата са от 10. клас и желаят и в бъдеще да се занимават с монументално изкуство. И трите са от Пловдив. „ Другите почиват, тъй като са във почивка, а те са на бойното поле с мен всеки ден! Аз се качвам на скелето да рисувам и те са до мен отстрани”, споделя Пламен Велчев.

Преди това концепцията му била да създадат огромни шаблони с картон, които да употребяват за разнородни планове. За напълно разнообразни неща. Директорът на гимназията Светлозар Чавдаров предложил да изрисуват нашарената с мръсотии стена и по този начин да покажат с изкуство, че там може да има и нещо красиво.

Пламен е учил в същата гимназия. Казва, че поради това се възприятие още по-отговорен към учениците си и има специфична връзка с тях. През 2000 година го одобряват в Пенсилванската академия за изящни изкуства. „ Завърших графика, само че върших доста разнообразни работи - офорти и монотипи в по-голям формат. В Америка си падат по по-големите творби, тъй като къщите им са доста по-големи”, споделя той.

Преди да кандидатства в Щатите, изкарал теста на TOEFL. Изпратил диапозитиви по пощата, с цел да го одобрят. „ Над 20 работи изпратих - тогава още нямаше цифрови фотоси. Колко необикновено е равнището на нашата гимназия демонстрира фактът, че там ми дадоха доста добра стипендия, с която можех да си платя таксата и да живея”, спомня си художникът.

Академията била в центъра на Филаделфия. Тя е най-старото учебно заведение за изкуство в Съединените щати. Има стратегии, които насърчават индивидуализма на младежите. „ Там желаят да представиш своите хрумвания - няма като тук: Така не може! Те единствено ти дават напътствия”, изяснява Пламен.

Много негови преподаватели пътували от Париж, Ню Йорк и Рио де Жанейро. Показвал им какво е направил, а те единствено са му давали насоки като градивна рецензия. Казва, че тъкмо този метод обогатява, а не мачка младите създатели, тъй като колкото повече отзиви вземаш, толкоз повече се зареждаш. Пътувал е малко по Източното американско крайбрежие. Стигнал с кола и до Канада. От класическите щати на Юга е ходил единствено във Вирджиния - на 5 часа път от Филаделфия.

Това, което желае да направи на стената на салона на гимназията, е тип стенна живопис, който е доста публикуван като техника в Щатите. Само във Филаделфия има над 30 000 сходни творби. Там се желае наложително позволение за сходни планове. В обществените мрежи се следи развиването на всеки колосален градски план като този на салона на Художествената гимназия. Постоянно се публикуват фотоси на такива фрески. „ Вярвам, че с такива планове всичко се трансформира - улицата към този момент не е същата, кварталът не е същият... Вижте в " Капана " какво стана! Винаги има нещо ново да се гледа”, споделя той.

За него творби като тези в " Капана " са естествено продължение на огромното монументално изкуство, което страната поръчваше по времето на Димитър Киров, Георги Божилов и Йоан Левиев. „ Това не би трябвало да стопира - би трябвало непрекъснато да го вършим - калкани в Пловдив има колкото искаш. Така градът става по-цветен и прелестен за окото”, уверен е Пламен Велчев.

Мрачният конник на Апокалипсиса

„ Темите ми са малко по-тъмни и по тази причина съчетавам разнообразни техники. Много държа и на символиката. Интересуват ме световни тематики - климат, апетит и войни”, признава Пламен. Иска да научи учениците си не да доближават едно равнище и да си споделят: Аз съм дотук! А постоянно да не престават да се развиват. " Аз съм приключил графика, само че в един миг започнах да върша всичко - опитвам с по-големи формати и си изобретявам нови техники. Така в никакъв случай не заставам на едно място”, споделя художникът.

Точно този експериментаторски дух прави по този начин, че е получавал поръчки за фрески в частни домове в Щатите. Там правят оценка това да си друг. Правил е няколко огромни поръчки, които се оказват доста сполучливи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР