Художникът Кирил Николаев е един от създателите на така нареченото

...
Художникът Кирил Николаев е един от създателите на така нареченото
Коментари Харесай

Художник превърна село Сусам в Детройт

Художникът Кирил Николаев е един от основателите на по този начин нареченото „ SAZ Studio ” за разработване на коли по поръчка в хасковското село Сусам. Съкращението значи „ Сусамски автомобилни фабрики ”. От тях до момента са поръчани и направени най-малко една дузина коли - всичките като „ палта, шити по поръчка ”. Кирил е работил като корабен електротехник. Малкият Детройт до Хасковски минерални бани е изготвил и план за новия „ Хамър ”, който автентично нарекоха „ Сусамър ”.

Когато преди няколко години ми загатнаха за „ хасковския Детройт ”, помислих, че това е някаква смешка. Трудно повярвах и на уточнението, че там вършат каквато си пожелаеш кола. Само би трябвало да седнеш с Кирил и сина му Николай. Никой различен у нас, а и в прилежащите страни не може да направи това, което вършат Сусамските автомобилни фабрики.

„ Художник съм, само че от много време към този момент се занимавам единствено с реставрацията и конструирането на нови коли. Това е чисто изкуство ”, сподели Кирил Николаев. Пристигна на ретро рали „ Родопи ” с червен мерцедес хот жанр по модел от 1936 година. „ Само името му остана такова. От истинската кола, която ръждясваше в къщи повече от 30 години, взех единствено шасито. Всичко друго - челен, заден мост, мотор, калници и порти, е правено от нас ”, изясни Кирил.

Покривът на хот рода е затрупан с черна кожа. Такива са виниловите покриви на американските кадилаци от 60-те и 70-те години. „ Имам си доста добър тапицер в Хасково - занаятчия Данчо. Той облепи покрива, както и направи целия интериор. Колата е с този покрив към този момент 10 години и е като нова. Ще изкара най-малко още 15, преди да се наложи да го сменяме ”, сподели художникът от село Сусам. Под капака си мерцедесът от времето на Хитлер крие изненада - мотор от „ Шевролет ” с мощ 200 конски сили. Фюрерът подарил на Ева Браун тъкмо този модел мерцедес.

На ралито зевзеци подвикнаха на Кирил, че неповторимият мерцедес бил кален и прашен. „ Така се идва на рали - с мръсна кола! Да не сме пристигнали на галерия ”, съобщи Николаев и уточни една Варшава от 1955 година. Капакът бе толкоз прашен, че няколко души си бяха написали мейлите в праха.

„ Художник съм и сътворих единственото студио за правене на коли поръчка. Стана по този начин, че към този момент повече от десетилетие се занимавам с коли. Преди единствено рисувах, а в този момент към този момент ми стана главно занятие ”, споделя майсторът.

Едно от най-смайващите му достижения е неповторимата и единствена в света кола „ Jaguar by SAZ Studio ”. Направена е напълно по поръчка от притежателя си. Има ретро тип и в това време е доста съвременна. Калниците се разглобяват и във фугите им има винилово уплътнение. Сложени са 19-инчови джанти. Преди да го стартира, му попаднали чертежите на „ Jaguar ", който по този начин и не стигнал до серийно произвеждане. След време от Англия му изпратили още по-подробни чертежи. Използвал ги единствено като концепция - всичко останало по колата е негово. Двигателят е 300 конски сили. Поръчана е от човек от София.

„ Ягуарът е изработен от кота 0. При мен клиентът идва и си поръчва какво желае. Обсъждаме го доста време и чертаем. Най-хубавото е, че колата се прави по избор - все едно е палто. Трябва да му пасне. Аз самият, откогато карам такава кола, мъчно сядам в непозната ”, споделя Кирил Николаев.

Село Сусам е ситуирано на северните скатове на Източните Родопи. Хасково е единствено на 20 километра от него. Историята му е разказана в книгата на Вълко Грозев „ Сусам - обиораното село “. Според този създател Сусам е една чисто българско село и е било такова още с основаването си. Няма данни по кое време тъкмо е учредено. В книгата си Вълко Грозев цитира Никола Ванев Колев, който написа в дипломната си работа, че първите заселници са овчари, 10-12 фамилии, пристигнали неизвестно от кое място. Твърди се, че техният сбор е към 100-150 души. Най-вероятно това са били овчари, които са минавали през местността всяка година на път за Беломорието. През 1800 година жителите на селото са 300 души, през 1852 година - 800 души. През 1965 година Сусам доближава 1546 поданици. В началото на новия век жителите на селото стават към 700 души.

Хамърът умря, да живее Сусамърът!

Кирил Николаев разказва работата си като " екстензия, репаратура, боядисване и всякакви страннотии ", което в действителност ангажира тяхното време през последните близо 15 години. Преди време с колегата си Живко Матев стартират работа над личен план за български високопроходим джип, който импровизирано е кръстен " Сусамър " (Сусам + Hummer). Така още изначало стартират да го назовават и локалните.

Описват творението си като " нещо огромно, проходимо и в това време безсрамно, само че просто ". Около предварителната подготовка по неговото разработване не са правени никакви идейни и графични планове. Създаден е благодарение на стотици листчета, върху които Кирил нахвърлял концепциите си. Автомобилът наподобява много ефектно, практично и респектиращо. Би събрал погледите където и да се появи по света.

Първоначално Сусамските автомобилни фабрики обмисляли вид за потреблението на платформа от Toyota Land Cruiser, Avia, Unimog и Praga. След това била предпочетена ходовата част на ГАЗ 66 - 2 ( " виетнамка " ). От съветската машина са употребявани рамата, моторът, трансмисията, двата моста, системата за самонапомпване, джантите и гумите. Пространствената носеща рама на купето е ръчно направена от профилна стомана, външните плоскости на каросерията са вид " сандвич " (AL - PVC - AL). Таванът на Сусамър са от камерен поликарбонат, а стъклата са триплекс. През 2011 година „ Дженерал Мотърс ” разгласи, че стопира производството на марката „ Хамър ”. Така тя остана в историята дружно с други невероятни марки като „ Олдсмобил ”, Понтиак ”, „ Плимут ”, „ Мъркюри ” и „ ДеСото ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР