Художничката Антоанета Куик, фотографът Евгени Младенов и илюстраторката Илияна Григорова

...
Художничката Антоанета Куик, фотографът Евгени Младенов и илюстраторката Илияна Григорова
Коментари Харесай

Трима артисти ще живеят и творят във видинското село Кошава за месец

Художничката Антоанета Куик, фотографът Евгени Младенов и илюстраторката Илияна Григорова ще живеят един месец в село Кошава в границите на „ Резиденция Баба “ 2023, сподели кметът Галина Николова. Творците ще бъдат в обитаемото място до 11 септември и всеки ще задълбочи работата си в определен от него план.
Селото се съживи, те са лъчезарни, деликатни и доста положителни младежи, добави още кметицата. В селото до през вчерашния ден бяха и петима гост-артисти - скулпторът и реставратор Калин Михов, скупторката и преподавателка Галина Станева, Мира Владимирова и Инна Павлова с плана си Полетът (Flight - портрети за слушане) и Христина Митовска, арт терапевтка.
Те направиха галерия с портрети на хора с тежки ориси и посредством слушалка можехме да чуем техните истории. Организираха и среща с децата в парка, където те вършиха гимнастика и рисуваха, събраха се и родителите им и стана прелестно. После хората от селото разказваха за сънищата, които са се запечатали най-вече в съзнанието им и ги поясниха, описа за програмата на гост-артистите Николова.
Много съм впечатлена от резидентите. Направихме уместно изпращане на петимата гост-артисти в селото с влашка рибена саламура, добави Детелина Динова, ръководител на читалището в селото.
" Резиденция Баба " е самодейност на съдружие „ Фабрика за хрумвания “, която свързва младежи от градовете и възрастни в села из цяла България. Пилотното издание на резиденцията бе през лятото на 2015 година в родопските села Дряново, Джурково, Манастир и Югово. През 2019 година дебаркира на дунавския бряг в селата Кошава, Неговановци и Синаговци (Видин) с 15 резиденти, а през 2020 година в с. Делейна (Брегово) и през 2021 година - в с. Салаш (Белоградчик) с по 10 резиденти./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР