Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик кани на откриването на

...
Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик кани на откриването на
Коментари Харесай

Първа Национална графична изложба на името на Георги Герасим...

Художествена изложба „ Станислав Доспевски” – Пазарджик кани на откриването на Четвъртото издание на Национална графична галерия на името на Георги Герасимов. Събитието ще се състои на 01.10.2021 година (петък) от 17:30 часа при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

През 2015 година Художествена изложба „ Станислав Доспевски” Пазарджик провежда първата Национална графична галерия на името на Георги Герасимов с желанието да уважи и разпространява името и художественото завещание на огромния български художник, посредством предоставяне на поле за изява на актуалните създатели в жанра.

Изложбата е под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и с партньорството на СБХ.

На 1 октомври ще се открие четвъртото издание на биеналето, а статистиката демонстрира, че ползата не понижава и в експозицията ще може да се видят 160 произведения от 69 създатели. Подобно на предходните изложения, и в този момент вземат участие както одобрени създатели, по този начин и доста млади графици. В статута на изложбата се планува премия за млад създател до 35 години – диплом, плакет, награда от 1200 лева и покана за независима галерия в галерията. Тази самодейност дава добра опция за креативна изява на отличения млад създател и представянето му пред ценителите на изкуството в град Пазарджик.

Жури от 7 членове дефинира номинациите и премиите, оповестени в статута на изложбата, а имено: три равностойни награди; премия за млад създател, премия на Съюза на българските художници; почетна премия за принос към българското графично изкуство. Ето какво написа един от членовете на журито, изкуствоведът проф. доктор Галина Лардева: „ От значимо значение за образа на форума е и тематичното благосъстояние на участващите в него творби. Множество модерни проблеми са изведени не толкоз в своята новинарска новост, колкото в вероятността на културната и цивилизационната памет: консуматорството, унификацията на човеци и предмети, образните матрици, светът на медиите и техниката и техните устойчиви, само че подлежащи на промяна знаци, природата, урбанистичните ракурси и елементи, само че също и митологичното мислене и т.н.”

Посвещаването на Националната графична галерия на името на Георги Герасимов не е инцидентно. През 1977 година художникът завеща на родния си град – Пазарджик цялото си движимо и недвижимо имущество: къщата и ателието, които през днешния ден са къща музей „ Георги Герасимов”, жилището в София, „ с цел да бъде възложен за квартира на надарени възпитаници и студенти, които се учат в художествената гимназия или художествената академия в гр. София…” (според волята на дарителя), над 6000 художествени произведения (графики, рисунки, маслени платна, проекти), 122 скъпи персонални движимости с музейна и етнографска стойност, над 1700 книги и списания и персонален списък с дневници, съдържащи мирогледът на създателя за света и живота. Дарението е в действителност впечатляващо!

Оказва се, че в днешно време тази традиция е намерила своята последователност и измежду актуалните създатели на графиката. В четвъртото издание на биеналето Национална графична галерия на името на Георги Герасимов има рекорден брой дарения – 33 произведения от 23-ма създателя. Графиките ще станат част от богатия фонд на галерията, с цел да бъдат съхранени, опазени и показвани на идните генерации.

Както постоянно до в този момент, и тази година, изложбата ще бъде съпроводена с азбучник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР