Хубаво Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да свали

...
Хубаво Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да свали
Коментари Харесай

Кога прокуратурата ще съди Радостин Василев за действията му като министър

Хубаво Софийската градска прокуратура предложи на основния прокурор да смъкна имунитета на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев. Обвинението „ запретна ръкави “ и приближи народния представител на крачка от обвиняване за опит за насила посредством опасност. Предвиденото наказването може да стигне и до 10 години затвор.

Очевидно са събрани задоволително доказателства в границите на формираното в края на предишния юли досъдебно произвеждане.

От тях излиза наяве, че Василев посредством заплашване е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова - обратно на убежденията и волята ѝ - да напусне парламентарната група на „ ИТН “. В деня, когато тогавашният състезателен министър в оставка разгласи отцепването си, Тошко Йорданов огласи на конференция запис от телефонен диалог, в който ясно се чува по какъв начин Радостин Василев притиска народния представител и я заплашва, че ще ѝ прати хора, в случай че тя не е съгласна да отстъпи място на идващия в плевенската листа.

След реакцията на прокуратурата по този проблем, остава да се питаме по кое време ще бъде потърсена отговорност на Василев за дейностите му като министър на спорта – пост, който той заемаше в интервала от 13.12.2021 до 01.08.2022 година.

Близо месец мина от излизането на отчета на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), който откри тежки нарушавания при финансирани от Василев юношески планове. В 6 от 9 тествани на инцидентен принцип е установено, че не дават отговор на критериите за държавно финансиране.

В отчета на АДФИ, направен в средата на месец март, беше разказано следното:

Предвид несъответствията с условието на Наредбата, Програмата и Указанията, открити при осъществената документална инспекция, финансовата ревизия смята, че плановите оферти, показани от Сдружение „ Младежка наслада “, Сдружение „ Футболен клуб Ес Пи Ес “, Сдружение „ Театър Цвете “, „ Сдружение за обществена взаимност и разговор “, „ Сдружение за юношески начинания и разговор “ и Фондация „ Европейски център за еко-агротуризъм „ България “, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно сходство и да не се финансират от ММС. Предвид откритото при инспекцията, плановото предложение, показано от Сдружение „ Младежки начинания за развиване и разговор “, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно сходство. На съвещание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение плановото предложение да бъде позволено до идващия стадий на оценяване, без да са били налице учредения за продължение към качествено оценяване, оценка на финансовото сходство и класиране.

В отчета се показва още, че в един от финансираните планове организацията е показала, че ще подписа контракт с компания за осъществяване на шампионат по волейбол за сумата от 6 600 лв., без да е налице какво ще извърши тази компания. Не е показан документ, че компанията има право да провежда сходно събитие.

За различен проверяван план през септември 2022 година в медии излезе информация, че „ борецът против корупцията “ Радостин Василев е дал на „ Младежка наслада “ контракт за 490 953 лв.. Сдружението е било вписано в деня, когато стана ясно, че той напуща Има Такъв Народ и ще има избор на съмнение против държавното управление на Кирил Петков. Според контракта то е трябвало да провежда концерти в София, Велико Търново и Габрово, където на предишните избори някогашният състезателен министър бе лидер на листата.

След намесата на служебния министър Весела Лечава сдружението се отхвърли от плана и върна парите. В момента върви и цялостна инспекция на ММС от АДФИ, която бе поискана след няколко сигнала на Лечева.

Въпросът е и какви нередности ще бъдат открити в цялостна инспекция на 8-месечното ръководство на спортното министерство от Радостин Василев. Нарушения явно не липсват, остава да се питаме по кое време държавното обвиняване ще потърси отговорност за тях от депутата на „ Промяната “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР