Хубаво е хората да са съпричастни към обществени каузи, но

...
Хубаво е хората да са съпричастни към обществени каузи, но
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Досъдебната фаза в България е страшно формализирана, НК е стар и окърпен

" Хубаво е хората да са съпричастни към публични дела, само че имам неприятен опит с това, когато хората се вълнуват, а няма задоволително деликатна информация до какво може да докара това. Натискът върху институциите ги задейства, което е добре, само че в един миг махалато минава границата и се отива до законодателни промени, които не всеки път са добре премислени, след което законът ни стартира да наподобява на одеяло с кръпки и недомислици. И по този начин до идващия случай ".

Това сподели пред престъпният психолог Росен Йорданов по отношение на обезобразеното момиче от Стара Загора.

И добави, че виновните за тези случаи поради непросветеност " минават под силата напразно " и не се получават нужните публични уроци. " Винаги ще има принуждение, уменията на обществото и на институциите са да могат да ги контролират във разновидности и степени, които да разрешават то да е по-поносимо и овъзмездено... Махалото минава границата на нужния публичен напън, отива се в детайлности, основани на хипотези. Наказателният закон би трябвало да бъде пренаписан. Три години се занимавахме с лични, надали не, проблеми на правораздаването, а не се занимаваме с генералните проблеми. Наказателният ни кодекс е остарял и окърпен. Сбъркан е концептуално, не дава отговор на действителността. Най-големият проблем не е дали ще формулираме " свирепост ", " мъчение ", ще се появят други перфидни форми на принуждение, а по-важното е по какъв начин се структурира процесът. Досъдебната фаза е ужасно формализирана. Дават се извънредно доста благоприятни условия за официални спънки пред правораздаването. Законът дава съображение да се търсят официални мотиви, с цел да се попречва бързият развой и разкриването на едно закононарушение, тогава доказването е мъчно ", добави психологът в предаването " 12+3 ".

Той акцентира, че значимото е неотменното и бързото наказване - фундаментът на възприятието за правдивост.

" Когато се прекали, се стига до политически злоупотреби и най-после се получава неефективно нормативно нищо-правене. Мисълта се губи и се отива на страст. Напоследък се върви към фейсбук линч... Истеризирането към един случай постоянно не води до нищо положително. Не бива да се прекалява. Необходим е фокус върху напъните, а не нервност, на която политическата класа да дава отговор с невротична тревога или коварство, с цел да оберат предизборно благосклонности, тъй като най-после се получава правна вакханалия, която води до нови проблеми. Не се мисли трезво, вземат се решения пъкъл хок ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР