Хубаво е да сте запознати за тази много полезна билка

...
Хубаво е да сте запознати за тази много полезна билка
Коментари Харесай

Сладник лекува пресипнал глас и бронхит

Хубаво е да сте осведомени за тази доста потребна билка - Сладник. Той е прочут още като сладостен корен, гол Сладник. Препоръчва се при инфектиране на дихателните пътища, инфектиране и камъни в бъбреците, при прегракнал глас, гастрит, ревматизъм, при язвена болест да не се ползва дълго без лекарско наблюдаване.

Трябва да се следи да не се задържат течности. Корените му се употребяват за лечебна цел, когато са обелени от външната кафява кора. Тази билка има омекчаващо, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено деяние. Може да се употребява при кашлица, прегракнал и пресипнал глас, бронхит, начален етап на туберкулоза, при изострен и продължителен запек, стомашни болки, пясък и камъни в бъбреците и други.

Можете да си приготвите сами запарка от сладник в домашни условия по следните способи: 1 супена лъжица ситно нарязани корени се заливат с 500 мл кипяща вода, варят се 5-10 минути и се оставят да киснат в продължение на 30 минути. Прецежда се и се пие по една винена чаша преди ястие 4 пъти на ден.

Сладникът е многогодишно тревисто растение с късо, дебело коренище и мощно разклонена коренова система, с дълги до няколко метра корени. Стъблата са до 1 метър високи, изправени. Листата на Сладника са с къси дръжки, поредни 5-20 см дълги, елипсовидни до яйцевид. А цветовете му са бледовиолетови, събрани в редки гроздовидни съцветия. Има по 10 тичинки.

Плодът му е по 2-3 см дълъг, линейно издължен, сплеснат фасул. Цъфтежът му е през юни и юли. В България се среща и пораства по сухи тревисти места в Дунавската низина, край река Дунав, в Свищовския край източно от Никопол при Сомовит.

 Сладник

Останете ли без глас, в случай че не сте си събрали сами, може да си купите тази билка от аптеките и да си извършите тази чудна отвара от Сладник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР