Хубавата кожа на лицето е най-големият природен подарък и ценност

...
Хубавата кожа на лицето е най-големият природен подарък и ценност
Коментари Харесай

Триглавият враг на хубавата кожа и как да се справим с него

Хубавата кожа на лицето е най-големият естествен подарък и полезност за всяка жена, и неслучайно грижата за този подарък заема огромна част от времето и мислите ни (а постоянно – и от средствата ни).

Като младежи и млади дами обаче доста от нас се сблъскват с разнообразни положения на кожата, които скапват удоволствието от това да излезеш от у дома и да покажеш стегнатото си, сияйно лице на света.

Акнето, белите и черните точки са трите най-популярни врагове (или един, само че триглав враг)на женската кожа и макар че медицината и съответно дерматологията са много усъвършенствани в грижата и предварителната защита, към момента не е напълно ясно кое е това нещо, което провокира тези положения.

Ако на някакъв стадий от живота си сте имали акне, несъмнено знаете до болежка какъв брой мъчно и настойчиво се почиства то, и какво ви е коствало да го извършите . Не е толкоз несъмнено обаче, че сте разбрали какво тъкмо го е отключило, тъй като вероятните аргументи са в действителност доста и евентуално даже е ставало въпрос за композиция от тях.

Храненето да вземем за пример е от основно значение за положението на кожата ни. Няма по какъв начин да не сте забелязали, че когато се храните непълноценно, с храни, които имат нулева нутриционна стойност, а единствено калорийна – каквито са всички джънк артикули, тестени произведения, бяла захар и питиета с глюкозо-фруктозен сироп, идва миг, в който пъпките по лицето, нагледно казано, стартират да надигат глава и се пробват да алармират, че нещо в организма не е наред. Най-вероятно това е непотребното количество въглехидрати, изключително високогликемичните, които предизвикват възпаления и карат кожата ви да реагира бурно.

Много дами споделят, че млечните артикули им работят по същия метод – провокират акне и задръстване на порите. Това значи, че в случай че имате подозрения, че хранителния ви режим е в директна връзка с съществуването на акне, най-добре е да започнете да елиминирате един или различен тип храна за известно време (около три седмици) и по-късно да я въведете още веднъж поединично, наблюдавайки реакцията на кожата си. Това е известната „ елиминационна диета “, с която вероятно може да откриете коя храна ви работи зле, и да я замените с друга – да вземем за пример, вместо да ядете бял самун, да преминете на пълнозърнести, нискогликемични артикули. Започнете да приемате задоволително количество омега мастни киселини, както и цинк и антиоксиданти – под формата на дребни горски плодове, както и задоволително вода.

 жена вода Thinkstock

Каквото и да ядете обаче, в случай че всяко хранене приключва с цигара, а след нея идват още доста цигари, имайте поради, че просто няма по какъв начин да имате свежа кожа. Редица изследвания потвърждават връзката сред тютюнопушенето и появяването на акне, а аргументите са смяната на състава на себума и оксидативният стрес, който химикалите в цигарите оказват на кожата. Да спреш да пушиш е мъчно, то се знае, само че пък и кожата ви е една и е ваша вечно – тъй че, погрижете се за нея и не я тровете.

Постояният банкет на някои медикаменти и препарати също се отразява на кожата – такива са да вземем за пример антидепресантите, антиепилептиците и стероидите. Към тях прибавяме и антибиотиците, които повреждат стомашно-чревната флора, а това мигновено дава отражение върху външния тип на кожата ни.

Стресът, който към този момент е неотменна част от живота ни, е също един от основните врагове на хубава кожа. В положение на стрес организмът ни покачва равнищата на кортизол (хормон на стреса), както и секрецията на инсулин, който пък дава отговор за обработката на захарта и въглехидратите. В резултат на това тялото ни стартира да създава повече андрогени – мъжки хормони, а те, от своя страна, покачват равнищата на себума и карат клетките да се свръзпроизвеждат. Така се появяват запушените пори и мастни жлези.

 жена лице кожа Thinkstock

Да се борим със напрежението не е елементарно – не става за 1 нощ, нито даже за месец. Трябва да методите систематично и отговорно, да разберете кое е това, което ви стресира и поради което не спите пълноценно, и да се опитате да го елиминирате доколкото е допустимо. Започнете да приемате магнезий, да си лягате по-рано и да пиете повече вода. В дълготраен проект това ще ви помогне да излезете от порочния кръг стрес – акне.

Слънцето и неправилната грижа за кожата са още два фактора, за които би трябвало да сте наясно . Ако употребявате нападателна козметика или такава, която не е за вашия вид кожа, не очаквайте лицето ви да е в положително положение. На пазара има задоволително типове козметика за проблематична кожа, на налични цени и с прелестни качества – Eucerin да вземем за пример е един от хубавите образци за подобен вид артикули.

Прекомерното излагане на слънчеви лъчи, изключително в случай че приемате медикаменти срещу акне и не употребявате слънцезащитни артикули, е безусловно противопоказно, защото някои от тези лекарства вършат кожата изключително сензитивна. Слънцето пък изсушава кожата и макар че някои хора считат, че това им оказва помощ против акнето, това в действителност го утежнява, защото мастните кафези се пробват да наваксат дехидратацията с интензивно произвеждане на себум.

В резюме, може да се каже, че няма еднопосочна причина по лицето ни да избухне акне, и, за наш смут, да ни излязат и няколко черни и бели точки. Най-често става въпрос за комбинирани фактори.

Правилната реакция на всичко това е да живеем здравословно, да подхождаме отговорно към тялото ни – голяма част от което е и кожата, да се храним пълноценно, да не се тровим прекалено с цигари, и, несъмнено, да сортираме козметиката си съответно.

Звучи комплицирано, само че не е – единствено би трябвало да го сложите в листата си с цели, в който хубавата и здрава кожа на лицето би трябвало да заема едно от челните места!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР