Huawei уволни свой висш служител, арестуван в Полша по обвинение,

...
Huawei уволни свой висш служител, арестуван в Полша по обвинение,
Коментари Харесай

Huawei уволни свой служител в Полша, обвинен в шпионаж

Huawei уволни собствен върховен чиновник, задържан в Полша по обвиняване, че шпионира за китайските секрети служби, като по този метод компанията се дистанцира от случая.

Компанията съобщи, че е решила да приключи трудовите си връзки с Ван Вейджин (Vang Weijing), който е бил шеф по продажбите в Полша, откакто той бе упрекнат и арестуван за хипотетичен шпионаж на високо равнище в интерес на китайска разследваща организация.

От Huawei допълват, че хипотетичните му дейности „ нямат връзка с команията “ и решението е взето, тъй като „ случаят е донесъл на Huawei неприятна известност “.

Като част от същото следствие дружно с Ван полските управляващи са задържали и някогашния началник на ИТ сигурността в Агенцията за вътрешна сигурност на страната.

И двамата са задържани по обвинявания в шпионаж, откакто службите за сигурност са претърсили полските офиси на Huawei и на оператора Orange, както и на полската Агенция за електронни известия.

Станислав Зарин, представител на полското Министерство на специфичните служби, е споделил пред в. Financial Times, че следствието не е ориентирано против Huawei, а по-скоро против двете физически лица.

Изглежда обаче, че Huawei е решила да работи бързо в изискванията на световна инспекция на нейните практики. Компанията към този момент получи възбрана да доставя телекомуникационна инфраструктура за създаване на 5G мрежите в Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия от съображения за националната сигурност на тези страни, японските оператори също обявиха, че няма да употребяват компанията. Подобни забрани се обсъждали във Англия и Германия.

Полша е значим пазар за Huawei и компанията работи с T-Mobile Polska и Orange Polska за основаване на пилотени 5G планове. Huawei възнамерява да построи нов център за просвета и технологии в столицата Варшава.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР