https://hicomm.bg/Данни от космическия апарат Касини разкриха, че пръстените на Сатурн

...
https://hicomm.bg/Данни от космическия апарат Касини разкриха, че пръстените на Сатурн
Коментари Харесай

Прочутите пръстени на Сатурн се оказаха млада придобивка на планетата

https://hicomm.bg/

Данни от галактическия уред " Касини " разкриха, че пръстените на Сатурн са се образували относително късно в историята на Слънчевата система. Те са на не повече от 100 млн. години и са се формирали по времето, когато Земята е била населявана от динозаврите, се споделя в отчет, оповестен в списание Science.

Учени от университета " Сапиенца " в Рим пресметнаха масата на пръстените въз основата на гравитационните измервания на планетата, направени от " Касини ".

Диаметърът на пръстена е към 282 000 километра. Пръстените се състоят от 99 % лед и 1 процент силикатни частици от междупланетните парчета. Те светят много блестящо, което съгласно италианските учени потвърждава, че са млади формирания. Масата на пръстени се оказа 45% по-малка от досегашните калкулации.

Всичко това значи, че учените от NASA в този момент считат, че продължителността на един ден на Сатурн е единствено 10 часа, 33 минути и 38 секунди.

Изчисляването на всичко това явно изисква доста математика. Ето още нещо просто за развлечение: Един ден на Сатурн е 44% от продължителността на един ден на Земята. Последното значи, че огромната планета в действителност се върти бързо.

До този миг научната общественост беше разграничена по въпроса за възрастта на пръстените на Сатурн. Част от астрономите смятаха, че те са се формирали дружно с планетата преди към 4,5 милиарда години. Други обаче твърдяха,че са надалеч по-млад феномен, който се е появил откакто някоя от луните на колоса се е сблъскала с комета.

" Касини " беше изстрелян през 1997 година. Седем години по-късно той навлезе в орбитата на Сатурн. Преди две години задачата на апарата приключи - с следеното му изгаряне в атмосферата на 6-ата планета от Слънчевата система.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР