HSBC прави преглез на всички съществуващи клиенти на частно и

...
HSBC прави преглез на всички съществуващи клиенти на частно и
Коментари Харесай

HSBC затяга контрола върху руските си клиенти по света

HSBC прави преглез на всички съществуващи клиенти на частно и дребно банкиране с съветски връзки в международен мащаб, с цел да ревизира дали те имат връзки със глобени организации или лица.

HSBC (HSBA.L) отбягва евентуални съветски клиенти и отхвърля заеми на някои от съществуващите, оповестиха за Ройтерс двама източници, осведомени с въпроса. Тази стъпка е подхваната в опит банката да се защищити от западните наказания против Москва.

Мерките засягат самостоятелни и бизнес клиенти на HSBC в международен мащаб и отиват по-далеч от авансово декларираните планове на банката да приключи връзките си с кредитори като ВТБ, които бяха сложени под западни ограничавания след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Действията на втората по величина банка в Европа демонстрират по какъв начин глобите, ориентирани против финансовата система на Русия и нейния политически и бизнес хайлайф, обгръщат и съветски жители отвън страната, защото кредиторите се стремят да избегнат нарушаването на рестриктивните мерки и възможните високи санкции.

На 14 март HSBC съобщи, че " не приема никакви нови покупко-продажби в Русия ", без да прецизира какво значи това за съществуващите или евентуални съветски клиенти на други пазари.

Източниците настояват, че чиновниците на банката, отговарящи за рисковете и сходството, са споделили на бизнес мениджърите да подлагат на спомагателен надзор всички евентуални клиенти, които имат съветски паспорти или показват съветски адреси, вследствие на което са отхвърлени доста повече клиенти, в сравнение с в предишното.

Проверките обгръщат и притежателите на двойни паспорти, както и тези, които са свързани с Беларус, считана за съдружник на Москва, защото чиновниците на банката се пробват да подсигуряват, че не оферират услуги на лица или предприятия, които са подложени на наказания.

HSBC отхвърли коментар.

Клиентите, които имат бизнес връзки с Русия и получават приходи в рубли, като да вземем за пример тези, които получават приходи от работа в Русия, пенсии или вложения, също са наранени, защото тези парични потоци в рубли се дисконтират до нула за задачите на кредитирането, съобщи пред Ройтерс един от източниците, който работи в HSBC.

Бизнес клиентите с съветски контакти, даже и тези, които нямат връзки със глобени организации или лица, се сблъскват с нараснал надзор върху огромни депозити или тегления и получават отвод за разпределяне на нови заеми, споделят двамата източници.

Инвазията провокира отлив на задгранични компании от Русия, защото западните управляващи вкарват наказания в невиждан мащаб и ритъм, с цел да притиснат Москва и да предотвратят превръщането на международната финансова система в канал за съветски пари.

По-рано този месец Ройтерс заяви, че регулаторите на Европейския съюз са споделили на някои банки да засилят контрола върху всички съветски и беларуски клиенти, в това число поданици на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява, че те не се употребяват за заобикаляне на глобите.

Водещи европейски банки като италианската UniCredit (CRDI.MI) и френската Societe Generale (SOGN.PA) обявиха, че може да се сблъскат с отписване на многомилиардни суми от бизнеса си в Русия, само че банките са изправени и пред по-широко заледяване на бизнеса, защото се борят със глобите.

HSBC не ръководи банка за банкиране на дребно на територията на Русия, само че към 22 февруари е имала към 200 чиновници там, които са обслужвали мултинационални корпорации, съобщи тогава пред Ройтерс основният й финансов шеф Юен Стивънсън. На 14 март банката съобщи, че бизнесът ѝ там " ще продължи да понижава ".

Последните ограничения на HSBC минават оттатък нормалните инспекции и демонстрират по какъв начин политиките на банките се развиват след нашествието в опит да приложат многочислените талази от наказания, без да дискриминират законните клиенти.

Те демонстрират също по този начин напрежението сред екипите на банките, отговарящи за глобите и сходството, които упорстват за допустимо най-строго пояснение на новите правила, с цел да удовлетворят условията на регулаторните органи, и чиновниците на първа линия, натоварени със задачата да развиват бизнеса и да обслужват клиенти.

HSBC е подложена на необикновен напън да покаже на регулаторните органи, че може да разпознава противозаконни преводи. След поредност от кавги в предишното тя трябваше да ускори контрола си върху прането на пари в международен мащаб, а през 2012 година се съгласи да заплати 1,9 милиарда $ на американските управляващи за това, че е разрешила да бъде употребена за пране на пари от опиати, изтичащи от Мексико. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР