Хроничното дишане на замърсен въздух намалява когнитивните способности, твърди ново

...
Хроничното дишане на замърсен въздух намалява когнитивните способности, твърди ново
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха намалява когнитивните способности

Хроничното дишане на нечист въздух понижава когнитивните качества, твърди ново изследване в Китай, съобщи Би Би Си.
Според откривателите отрицателното му въздействие се усилва с възрастта, като най-силно засята мъже с по-ниско обучение.
Съвместното американско-китайско изследване стигнало до изводите, откакто следило математическите и вербални умения на към 20 000 в Китай в продължение на 4 години.
Изследователите считат, че резултатите имат световни измерения, защото 80% от градското население по света диша въздух, чието равнище на замърсяване не е безвредно.
Въпреки че открило връзка сред замърсяването и по-ниски резултати в проби, изследването не разкрило повода, която предизвиква този резултат.
В него били измервани равнищата на серен диоксид, азотен диоксид и прахови частици под 10 микрометра, в региона на живеене на следените участници. Не е ясно кой от тези замърсители предизвиква този резултат и в каква степен.
Въглеродният оксид, озонът и по-големи прахови частици не били включени в проучването.
Авторите му обаче считат, че нечистият въздух усилва риска от дегенеративни болести, като алцхаймер и други форми на деменция.
По оценки на Световната здравна организация замърсяването на въздуха годишно предизвиква преждевременната гибел на 7 милиона души по света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР