Хроничните незаразни болести са основен проблем за здравето на българските

...
Хроничните незаразни болести са основен проблем за здравето на българските
Коментари Харесай

20 000 живота годишно могат да бъдат спасени с превенция на хроничните незаразни болсти

Хроничните незаразни заболявания са главен проблем за здравето на българските жители, установи утвърден от държавното управление отчет за положението на здравето на българите.

Именно тези болести са главните причинители на гибел и понижена продуктивност. Най-голям отрицателен дял имат заболяванията на органите на кръвообръщението, в това число мозъчно-съдовата болест, и злокачествените болести. Те образуват и най-големия дял от така наречен предотвратима смъртност, която годишно лишава живота на над 20 000 души у нас.

В отчета се отбелязва, че използването на целенасочени политики за съществени групи болести може да докара до обилни усъвършенствания на самостоятелното и публичното здраве, още повече, че тяхна съществена характерност е директната им обязаност и повлияност от факторите на външната среда и метода на живот.

Докладът проучва здравното положение на жителите през 2016 година, осъществените действия и разходваните средства за осъществяване на главните цели и задания в региона на опазването на здравето.

Данните за здравното положение на популацията като цяло демонстрират трайни усъвършенствания, свързани с понижаване на смъртността и заболеваемостта, изключително в младите възрастови групи. Макар че страната ни към момента изостава в относителен проект по доста от средноевропейските индикатори, се откриват обективно регистрирани трендове за динамичното усъвършенстване на индикаторите./offnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР