Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за

...
Хроничната слабост на турската лира е кредитно негативен фактор за
Коментари Харесай

Мудис: Слабостта на турската лира е кредитно негативна за суверенния рейтинг на страната



Хроничната уязвимост на турската лира е кредитно отрицателен фактор за суверенния дългов рейтинг и е проблематична за стопанската система на страната, уточни в понеделник кредитната организация " Мудис ", цитирайки високата степен на външна накърнимост и ниските валутни запаси на Турция.

В своя финален отчет за кредитните вероятности " Мудис " съобщи, че лирата може да бъде подложена на нов напън от продажби, в случай че управляващите в Анкара отсрочат във времето обещанията за предприемане на дейности за битка със слабостта на локалната валута чрез повишение на лихвените проценти от страна на Турската централна банка.

Турската лира се търгува в понеделник малко под равнищата си на затваряне от края на миналата седмица. Спрямо $ тя се търгува на равнища към 4,0950 лири, откакто на 11-ти април турската валута удари рекордно дъно към 4,1944 равнището. В същото време еврото се котира за 5,0615 лири, задържайки близо до неговия исторически връх от предходната седмица към 5,1914 равнището.

Трябва да се има поради, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на разрастващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% по отношение на щатския $ предвид на разликите сред президента на страната Ердоган и интернационалните вложители във връзка с паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган, описващ самичък себе си като " съперник на лихвените проценти ", желае опазване на ниските разноски по заеми (на ниските лихвени ставки), с цел да се подтиква икономическия напредък най-много чрез строителни планове преди идните през идната година избори. Инвеститорите пък се притесняват, че централната банка не е в положение да удържи двуцифрената инфлация предвид на оказвания от Ердоган напън.

" Правителството наподобява решено да резервира динамичният стопански напредък преди националните избори, планувани за ноември 2019-а година, без значение на каква цена ", означи организация " Мудис ".

" Тази напрегната обстановка е значим тест за деликатния баланс сред турската съществена мощ, дължаща се на нейната динамична стопанска система и доста мощни фискални индикатори, и въпреки това - нейната висока и все по-растяща външна накърнимост ", добави " Мудис ".

Според редица икономисти, обезценката на турската лира е отражение на надълбоко окопалата се висока инфлация и на растежа на заплатите, което налагана повишение на лихвените проценти, с цел да се ограничи нейното намаляване на валутните пазари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР