Хроничната пренаселеност на френските затвори вероятно ще се задълбочи още

...
Хроничната пренаселеност на френските затвори вероятно ще се задълбочи още
Коментари Харесай

Франция постави рекорд по брой затворници

Хроничната претъпканост на френските затвори евентуално ще се задълбочи още повече. Страната сложи нов връх по брой на пандизчиите в пандизите си – сега зад решетките се намират 74 513 души – с 2446 повече спрямо предходната година., съобщи БГНЕС като се базира на Евронюз.

Затворниците са с 15 818 повече, в сравнение с през лятото на 2020 година, когато пандемията от Covid докара до фрапантен спад в броя им.

Общата запълненост на пандизите сега е 122,8%, а в следствените затвори, където се държат под стража чакащите правосъдния си развой и хората с къси присъди, тя е 146,3%.

Тази претъпканост значи, че 2 478 пандизчии би трябвало да спят на матраци на пода. Те са били 872 на 1 юли 2022 година и единствено 422 преди три години.

Франция е една от страните с най-лоши индикатори в Европа и през януари 2020 година беше остро подложена на критика от Европейския съд по правата на индивида за „ структурната “ претъпканост на пандизите си. Тя беше наказана още веднъж на 6 юли.

След експлоадирането на протестите, последвали гибелта на Нахел, младеж, погубен от служител на реда в Нантер, на 27 юни, държавното управление прикани за „ корав “, „ бърз “ и „ последователен “ отговор.

Според данните, оповестени от министъра на правораздаването, повече от 742 души са наказани на отнемане от независимост.

Асоциацията Observatoire international des prisons (OIP) съобщи, че пренаселеността на пандизите може да се утежни през идващите няколко месеца с наближаването на Олимпийските игри, до момента в който управляващите си слагат за цел „ нулева престъпност “.

Според статистиката на затворническата администрация през последните 30 години броят на късите присъди е повишен доста. Времето, прекарано в ареста, също се е нараснало, като от приблизително 8,6 месеца през 2006 година е повишено на 11,8 месеца през 2020 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР