Христо Порточанов е един от най-емблематичните босове в българския футбол

...
Христо Порточанов е един от най-емблематичните босове в българския футбол
Коментари Харесай

Порточанов: Сигурен съм, че ще стана президент на БФС

Христо Порточанов е един от най-емблематичните босове в българския футбол от близкото минало. През май месец тази година, предприемачът разгласи публично желанието си да се кандидатира за президент на БФС. Порточанов е и единственият формален претендент за този пост. Преди дни от футболната ни централа, обаче, не почетоха кандидатурата му и отхвърлиха да я одобряват. Ето какво сподели Порточанов пред сътрудниците от " Топспорт ".

Г-н Порточанов, за какво съгласно Вас от БФС не ви одобриха кандидатурата Ви за президент на БФС? Имаше пояснение от тяхна страна за ваше закъснение и, че Борислав Попов е в болничен.

- Те още от първия ден нямаха никакво желание да вършат Конгрес. Всичките им дейности това подсказва. От 6 октомври, мисля че тогава беше мачът с Англия, Боби Михайлов е в оставка. Ще станат към този момент 16 месеца, ние нямаме никакво ръководство на футбола. 6-7 индивида са дали оставка публично. Няма такава точка, която да споделя, че този Изпълком може да ръководи безконечно. Там е казано - до идващ Конгрес и по този начин се приключва мандата му по най-бързия метод. Нещата обаче не станаха по този начин. Те трябваше да го създадат по-рано и да мине и замине всичко. Има неща, които обаче ги държат там и те не желаят да си тръгнат по този начин елементарно. Ковид обаче не може да бъде опрощение да не се прави изборът на нов президент. Неприятна е обстановката, само че това няма по какъв начин да е причина да не вършат нищо.

Какви са вашите последващи дейности?

- Аз съм поел по този път и връщане обратно няма. Изчакваме да насрочат конгрес. До края на януари би трябвало да разгласят дата, в случай че това не се случи, клубовете ще го насрочат. Това може да се случи с искане от 1/3 от тимовете, с дневен ред, избран от тях.

Това, че няма определен нов президент на БФС толкоз дълго време по какъв начин се отрази на футбола ни?

- Ако продължава да се върви по този начин, би трябвало да закрием футбола. Не може още дълго да се продължава по този начин.

Как си обяснявате обстоятелството, че сте единственият формален претендент досега?

- Защо аз би трябвало да проучвам?! В общественото пространство се спрягаха имената на Емо Костадинов, Пешо Величков, Иво Ивков. Няма и да има кандидатури. Това са несериозни кандидатури!

Готов ли сте с щаба си? Казахте, че имате и подготвен вид за народен селекционер...

- Естествено, че имам определен екип. Аз няма да потегли с празни приказки единствено и да е от ден до пладне. Тръгвам с вероятност, по този начин като преди време започнах с, само че го затриха. Имам хора за всичко. За всеки пост, имам подобаващи хора.

Бихте ли споделил имена?

- Не, за какво да го върша, да ги опетнят ли? Това са съществени хора. Не желая да ги " дъвчат " авансово. Имаме известни, учени, професори, експерти, предприемачи от най-голям диаметър. Ще има, несъмнено и чисто футболни хора двама-трима?

Твърдите, че имате поддръжка от много от клубовете. Уверен ли сте в успеха си?

- предварителни диалози и прогнози, сочат че за мен ще гласоподават повече от 3/4 от клубовете. Аз съм безусловно уверен в успеха си.

Очаквате ли някой да опита да Ви спре към задачата? Може ли някой да Ви попречи?

- Ако, някой искаше, да го направи, да го е стори до в този момент. Имаха задоволително време от 11 май до момента. Ако имаха какво да вадят против мен, да го бяха създали досега. Не виждам с какво могат да ме очернят. Единствено се надявам и аз и екипът ни да сме здрави. Конгресът не може да се отсрочва безпределно.

Върху какво най-много ще работите, на какво ще наблегнете първо?

- Без дейното присъединяване на страната, няма по какъв начин да се случи. Държавата не може да бъде пренебрегната, както е било до момента. Тя е пособия постоянно когато е трябвала. Иначе е елементарно да се разпределят дебели пачки и комисионни. Трябва страната да се почита и взе участие интензивно в спорта.

Доста от клубовете изпитват компликации. Преди време ЦСКА, след това. Ако Вие сте президент, по какъв начин ще процедирате с такива тимове?

- Винаги ще оказвам помощ, в случай че мога. Винаги ще застана зад един клуб, да си стъпи на краката, без значение от неговото име.

Достатъчно ли направи БФС за " сините " и " алените "?

- Мисля, че да.

Накрая какво си пожелавате?

- Да сме живи и здрави и дочакаме Конгрес.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР