Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, заяви, че сферата

...
Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, заяви, че сферата
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев подкани Асен Василев да дарява заплатата си на актьор

Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите, съобщи, че сферата на културата е ощетена и в сегашния бюджет, и в бюджета за 2024 година От съюза на артистите се опълчват на политиката на неглижиране на културата от страна на всички ръководещи.

" Вместо да просвещаваме нацията, разрешаваме да се сътвори концертна зала за чалга. Не е издигнат един нов спектакъл в България или една нова театрална зала ", посочи той.

Като послание към финансовия министър Асен Василев Мутафчиев увери, че културните дейци не са алчни за заплати, а желаят действителен ангажимент за вложения и разноски в областта на културата. Мутафчиев даде образец, че има артист, който получава 500 лева заплата, и прикани финансовият министър да дава неговата си заплата на въпросния артист, тъй като нямало по какъв начин да се живее с такава сума.

Той желае да се задължи министърът на финансите Асен Василев да се съобрази с подписаното браншово съглашение за начална стартова заплата за културните дейци в размер на 2 000 лева

,,Няма публична статистика за напусналите актьори и артисти в последните години. Ако страната не може да се погрижи за към 5 000 души общо в целия бранш в цялата страна, тогава за каква страна говорим``, запита Мутафчиев.

Друг следващ проблем е неналичието на хора - 51 културни института в цялата страна към този момент не смогват. Все повече младежи, които приключват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят да работят в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

,,Заплатите в областта на културата в провинцията са унизителни, тъй че напълно скоро в театрите, които не са в столицата, няма да има кой да играе, предизвести Мутафчиев. Той разкритикува и положението, в което се намират театралните подиуми в България, които са от 1936 г и неналичието на средства за тяхното поддържане.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР