Христо Колев е ръководител E-търговия за България в tbi bank.

...
Христо Колев е ръководител E-търговия за България в tbi bank.
Коментари Харесай

Христо Колев, tbi: Опцията за продажби на вноски носи все по-голям успех на онлайн търговци

Христо Колев е началник E-търговия за България в tbi bank. Той е част от екипа на банката от над 10 години, през които е заемал позициите на Бизнес уредник за Бургас и началник на район Югоизточна България. Христо има основна роля в процеса по цифровизация на партньорската мрежа на банката.

Продължават ли наклонността онлайн продажбите на погашение да са все по-предпочитани от българските консуматори?

Да, Определено. През 2023-а отчитаме над 25% растеж в онлайн продажбите на стокови заеми с tbi bank. В същото време нарастването в междинната кошница е малко над 10%. Това демонстрира, че растежа в продажбите ни не се дължи на нарастването на цената на стоките, а на все по-качествената услуга и вниманието ни към потребителско преживяване. Неслучайно нараства и броят на дейните онлайн магазини, с които имаме осъществена най-малко една продажба през 2023 година - с близо 25%.

Какви артикули купуваме най-често на погашение?

Сегмента Електрически и ИТ артикули, както и мебелите, са водещи през 2023 година Наблюдаваме засилено търсене и в категориите мода, спорт и занимание, детски играчки, само че също образования и пътувания. Почти не съществуват артикули и услуги, които не могат да бъдат продавани на погашение.

Кога са най-активни потребителите, забелязвате ли избрана сезонност?

Най-силният месец за онлайн покупки на погашение през последните години обичайно е ноември. През 2023 година отбелязахме близо 100% растеж по отношение на предходния месец. Това не е изненада, защото това е месецът, в който множеството онлайн търговци организират акции, свързани с " Черен петък ".

Какво отличава онлайн магазините, които продават на погашение?

Както към този момент загатнах, в tbi съвсем нямаме ограничаване във типа артикули, които можем да финансираме. Това ни дава опция да предложим на клиентите си алтернатива за извършване на покупки на вноски даже в нетрадиционни промишлености. Обикновено, когато става въпрос за стока на погашение, клиентите си показват техника или мебели.

Това е разбираемо, тъй като през годините търговците в тези промишлености бяха най-активните в промотирането на опцията за покупка на вноски. Към днешна дата междинният % продажби на погашение в тези браншове доближава 25% от общия брой продажби. Това е показателно за бизнеса с какъв брой може да усили продажбите си, в случай че предлага стоките си на погашение.

Интересен е опитът ни през последните години с търговци в по-нетрадиционни за нас промишлености като облекла, фешън продукти, артикули за хубост. Оказва се, че има огромно потребителско търсене в тези сфери. С нашите решения даваме опция на клиентите да не отсрочват потребностите си във времето, а на търговците - да предложат по-качествена стока и да доближат до клиенти, които другояче не биха пазарували от тях.

Има ли рецепта за триумф в онлайн продажбите?

От нашия опит можем да твърдим, че най-успешните ни сътрудници - които доближават най-голям % продажби на погашение - са тези, които интензивно оферират опцията на клиентите си. Това са търговците, които още при първата среща на клиента с предлагането им, му изясняват ясно опцията да заплатят на вноски съответната стока или услуга.

Добра концепция е да бъде посочена и примерна месечна вноска. Смятам, че слагането на платежния способ единствено в чекаута не е задоволително, защото там клиента към този момент знае по какъв начин ще финансира покупката си. Моят съвет към онлайн търговците е опцията за покупка на погашение да бъде част от маркетинговите им акции, а също да бъде комуникирано и в продуктова страница.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР