Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет

...
Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет
Коментари Харесай

17 септември - Роден е Христо Смирненски

Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български стихотворец и публицист. Основна тематика в творчеството му е обществената неправда.

Христо Смирненски е роден на 17 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, през днешния ден Килкис, Гърция, в фамилията на Димитър Христов Измирлиев. След опожаряването на родния му град, той се реалокира със фамилията си в София. Работи известно време като вестникар и кореспондент, а също и като писар. Погнусен от потушаването на Войнишкото въстание, лекуването му се забавя, поради Деветоюнския прелом и малко по-късно умира. Христо Смирненски ни завещава над 800 лирически творби и над 100 прозаически.

Той е български стихотворец, ослепителен представител на авангардизма в българската литература. Литературната му активност стартира още в гимназиалния курс, когато той написа хумористични стихотворения. Известен е като Христо Смирненски или като Ведбал (другия му псевдоним). Въпреки ранната си гибел, той се слави като извънредно работлив създател – едно от последните издания на събраните му съчинения се състои от осем тома. Възхваляван от лявата литературна рецензия (и поради социалистическите хрумвания в творчеството си), само че избран от актуалните му консервативни литературоведски кръгове като създател на „ приложна лирика “, Смирненски е незабравим стихотворец, неговата лирика е устремна, текстовете му имат изповеден темперамент и най-характерното за тях е тържественото и празнично чувство за една нужна смяна в света, огорчението от суровата реалност и готовността за битка за смяна. Неговите творби са настоящи и през днешния ден и са обект на публичен спор (напр. „ Приказка за стълбата “) и на търсения на литературната рецензия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Послед
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР