Христо Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той

...
Коментари Харесай

Проф. Галин Цоков: Да подкрепим българските учители, за да продължат делото на Ботев

„ Христо Ботев е освен бунтовник, стихотворец и патриот, той е просветник и един от новаторските учители на своето време “.

Това съобщи просветителният министър проф. Галин Цоков по време на честванията по случай 176 години от раждането на великия българин в Калофер. По-рано денем той сервира цветя и пред Даскал Ботевата къща в Карлово.

Министър Цоков показа, че Ботев не е единствено бунтовник и стихотворец , само че и просветник и един от новаторските учители на своето време. Той акцентира смисъла на учителството в живота на Ботев и означи, че то е било в кръвта му . Историографите утвърждават, че Ботев се е родил в една от стаите на калоферското учебно заведение, а безусловно пъпът му е бил хвърлен в него.

Проф. Цоков акцентира също по този начин ролята на татко на Ботев – просвещенеца и учителя Ботьо Петков , в неговото израстване. Той уточни, че още на 18 години Ботев почнал да преподава в украинското село Задунаевка и оставил ярка диря в съзнанието на локалните хора. Днес улицата, на която е живял, локалното учебно заведение и даже футболният тим в селото носят името на Христо Ботев.

Министърът на образованието акцентира, че Ботев е вкарвал новаторско образование в българското учебно заведение и го е разглеждал като реликва , която би трябвало да бъде свободна и самостоятелна. Той цитира и думите на поета Георги Марков, че историята на България се написа от учителите и прикани за поддръжка на актуалните просветителни водачи, които да продължат делото на Ботев.

На тържествата участваха и министърът на културата Кръстю Кръстев , кметовете на Карлово и Калофер – доктор Емил Кабаиванов и Драгомир Боев , народни представители и други държавни длъжностни лица. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР