Християнското семейство се събира довечера около масата на Бъдни вечер,

...
Християнското семейство се събира довечера около масата на Бъдни вечер,
Коментари Харесай

Бъдни вечер е време за желания, Евгени и Жени черпят за имен ден

Християнското семейство се събира тази вечер към масата на Бъдни вечер, както се назовава денят преди Рождество Христово. Бъдни се свърза с бдение, както и с бъдеще, символиката подсказва за идното знамение.

Православната черква уважава на 24 декември Св. мчца Евгения. Имен ден честват Евгени и Евгения, както и хора с производни имена като Жени, Женя, Жечка, както и Благородна и Първан. Името е от гръцки генезис и значи " благородна ".

Света Евгения била римлянка, щерка на знатни родители - езичници. Баща й Филип бил шеф на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с блестящо обучение и хубост. Девойката обаче се увлякла по християнството, напуснала родната къща и преоблечена като мъж, отишла в един мъжки манастир, където била покръстена, станала духовник и след гибелта на игумена била единомислещо определена на негово място. Придобила огромна популярност, изцерявайки бедните посредством молитва. Така приковала вниманието на една зла жена - Мелантия, която тя излекувала. Мелантия поискала да прелъсти Евгения, тъй като я считала за мъж. Като не съумяла, тя я наклеветила, че сякаш преоблечената като мъж жена се пробвала да я прелъсти.

Евгения била задържана и се видяла принудена да разкрие самоличността си на шефа на града - нейния роден татко. Семейството й се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната религия, за което Филип бил уволнен. След гибелта му околните се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна госпожица - Васила, за което и двете били наказани на премеждия и посечени на самия ден Рождество Христово в 262 година Клавдия погребала щерка си в своето имение отвън града и сама скоро по-късно се поминала, като била предизвестена насън за своята гибел от щерка си мъченица Евгения. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не желали да вземат присъединяване в едно езическо жертвоприношение.

Бъдни вечер се назовава още Малка Коледа и Мали Божич. Според традицията на трапезата се поставят нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Обичаят изисква да се сложат на масата храни, които набъбват, с цел да порастват шансът, щастието, здравето и плодородието. Централно място заема содената питка с паричка - в чието парче е парата, той ще е най-големият късметлия. Сервират се фасул, зелеви сарми с ориз, пълнени сухи чушки, тиквеник, ошав, орехи, плодове, чесън и други На трапезата на Бъдни вечер наложително би трябвало да се постави и сол, с цел да не влязат в къщата заболяванията и раздорите.

Всеки би трябвало да опита всички ястия, с цел да му върви през идната година. Масата не се подвига, съгласно вярванията - с цел да могат да дойдат околните покойници да вечерят.

В среднощ против Рождество Христово поверието споделя, че небето се отваря, настава светлина, която могат да видят единствено праведните, а желанията се сбъдват. 

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи богослужението за Бъдни вечер, което стартира от 18.00 ч. в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР