Християнските религиозни лидери в Ирак призовават за международно разследване на

...
Християнските религиозни лидери в Ирак призовават за международно разследване на
Коментари Харесай

Иракски християнски религиозни лидери настояват за международно разследване на смъртоносния сватбен пожар

Християнските религиозни водачи в Ирак приканват за интернационално следствие на смъртоносния брачен пожар, който умъртви повече от 100 души предходната седмица

От QASSIM ABDUL-ZAHRA Associated Press и BASSEM MROUE Associated Press 2 октомври 2023 година, 6:35 AMIraq прикани за интернационално следствие в понеделник на гибелен брачен пожар, който умъртви повече от 100 души предходната седмица и затрудни държавното следствие, които упрекнаха за пожара немарливост и липса на защитни ограничения.

Иракски сирийски католически духовник в това време сподели, че необятно публикуваната корупция в страната и въздействието на въоръжени милиции на държавното управление беше един от факторите, които разрешиха пожара.

Отец Бутрос Шито беседва с Асошиейтед прес по телефона от град Каракош, където са били петима членове на фамилията му, в това число неговата иракско-американска сестра заровен в понеделник сутринта. Той твърди, че пожарът е „ тенденциозен “, без да предлага никакви доказателства.

Десетки паникьосани посетители се надигнаха към изходите във вторник вечерта в Haitham Royal Wedding Hall в най-вече християнския регион Хамдания в провинция Ниневия след таванските панели над пиротехническа машина избухна в пламъци.

Ирак разгласява резултатите от своето следствие в неделя, като сподели, че небезопасните фойерверки са главната причина за пожара, който умъртви 107 и рани 82. Няколко локални чиновници в Ниневия също бяха подложени на „ административни ограничения “ заради немарливост.

„ Ние отхвърляме концепцията, че повода за пожара е случай, “ Шийто сподели. „ Ние сме уверени, че е било съзнателно и по тази причина пожелаваме интернационално следствие. “

Десет негови родственици, в това число сестра му Фатен Шито, която е пътувала до Ирак от домът й в Аризона, с цел да участва на сватбата, бяха убити от пожара.

Иракските медии цитират халдейския католически кардинал Луис Рафаел Сако от Рим, който споделя, че пожарът „ е актът на някой, който продаде съвестта и нацията си за избрана цел.

През юли Сако напусна централата си в Багдад и се върна в полуавтономния кюрдски район в Северен Ирак, откакто иракският президент Абдул Латиф Рашид анулира декрет, признаващ позицията му на патриарх на халдейците, най-голямата християнска деноминация в Ирак и един от източните ритуали на католическата черква.

Друг иракски християнски набожен лидер, сирийският католически архиепископ на Мосул Бенедикт Юнан Хано сподели, че следствие би трябвало да се направи под „ наблюдението на интернационалните следователи “ и добави, че той и други измежду иракските християни не одобряват резултатите от иракското следствие.

В понеделник отделът за опазване на здравето на Ниневия актуализира броя на починалите до 113, в това число 41, които към момента не са разпознати. В него се споделя, че 12 души, които са получили тежки изгаряния, са били изпратени за лекуване в чужбина, а осем ще бъдат последвани.

Трагедията беше последната, която засегна християнското малцинство в Ирак, което е намаляло до дребна част от предходния си размер през последните две десетилетия.

Спадът стартира преди преследването на религиозните малцинства от страна на групировката Ислямска страна, откакто екстремистите превзеха огромни елементи от Ирак през 2014 година Християните бяха измежду групите, ориентирани към цел на екстремистите, защото сигурността се срина след Съединени американски щати през 2003 година ръководена от инвазия, която смъкна Саддам Хюсеин.

Броят на християните в Ирак през днешния ден се прави оценка на 150 000 спрямо 1,5 милиона през 2003 година Общото население на Ирак е над 40 милиона.

___

Mroue заяви от Бейрут

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР