Християните празнуват радостната, благата вест за въплъщението на Божия Син

...
Християните празнуват радостната, благата вест за въплъщението на Божия Син
Коментари Харесай

Днес е Благовещение - денят, в който природата се пробужда

Християните честват радостната, богатствата новина за въплъщението на Божия Син от Света Дева Мария, наречена сетне Богородица, тъй като родила въплътения Бог. Това събитие разказва евангелист Лука при започване на своето евангелие. То е открито като Богородичен празник още в първите епохи от живота на Църквата, напомня Българска телеграфна агенция. 

Снимки от Благовещение

На този ден (в шестия месец след зачеването на свети Йоан Предтеча от Елисавета) изпратеният от Бога архангел Гавриил се явил на Дева Мария в палестинския град Назарет и й съобщил, че ще роди Спасителя на света Иисус Христос.

Той ѝ споделил: " Радвай се, плодородна! Благословена си сред дамите! Ти откри берекет у Бог и ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш Иисус ". И до момента в който Девата се чудела по какъв начин е допустимо да зачене без мъж, архангелът й дал отговор: " Светият Дух ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени! ". Тогава чистата госпожица Мария смирено отвърнала: " Ето рабинята на Господ! Нека бъде Неговата воля! ".

И щом архангелът си отишъл, се случило най-голямото свещенодействие в човешката история: по извънреден път Девата заченала в непорочната си вътрешност Сина Божи, Когото евангелист Йоан назовава също Слово Божие. Този евангелист ни предава и думите на Иисус Христос: " Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен ".

Именно тъй като от непорочното зачатие на Дева Мария се е родил Спасителят на света, по тази причина на днешния ден християните честват " началото на своето избавление ", както се споделя в главната ария на Благовещение.

Възстановка на Благовещение в Регионалния етнографски музей навън " Етър "
Снимка: РЕМО " Етър "

Това е един от огромните Богородични празници през годината, празнуван девет месеца преди Рождество Христово. Той постоянно се пада през Великия пост, само че на този ден се отслабва строгостта на поста (разрешава се яденето на риба), с цел да се почувства празникът и по този метод.

В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата.

Имен ден честват Блага, Благовест и Благой. 

На Благовещение цъфнаха магнолиите пред Община Плевен
Снимка: Булфото

Агенция " Булфото " снима фрагменти на цъфнали на Благовещение магнолии пред Община Плевен. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР