Християните почитат днес патриарх Св. Александър, Българска православна църква отбелязва

...
Християните почитат днес патриарх Св. Александър, Българска православна църква отбелязва
Коментари Харесай

Александър черпи за имен ден за първи път тази година

Християните почитат през днешния ден патриарх Св. Александър, Българска православна черква отбелязва и преместването на мощите на Св. Александър Невски. Имен ден честват Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси и Алеко.

Името Александър е от гръцки генезис и значи " бранител, покровител на мъжете ". Носещите го могат да изберат да черпят за имен ден и на 23 ноември, когато се уважава паметта на Свети благоверни княз Александър Невски. 

Александър, Йоан и Павел били боголюбиви християни. Със своята всеотдайна активност в името на Бог те били ръкоположени за патриарси на Цариград при ръководството на императорите Константин Велики и Анастасия. До края на живота си светите отци служели умно и безрезервно и посредством своите проповеди сеели Божието слово измежду езичници и еретици.

По времето на Петър Велики, на 30 август, мощите на св. Александър Невски били пренесени тържествено в новооснования град Петербург и положени в издигнатата в негова памет Александро - Невска лавра.

Денят е един от храмовите празници на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР