Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен

...
Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен
Коментари Харесай

Мая и Ерменко черпят за имен ден

Християните почитат през днешния ден паметта на оракул Йеремия. Той бил буен разобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Имен ден честват Мая, Тамара, Ермен, Еpмeнкo и женски разновидности на имената.

Свети Йеремия бил прочут с пророчествата си и 600 години преди раждането на Христос пръв проповядва неговото идване измежду хората. Предсказал рухването на Юдея под египетско и след това под вавилонско иго, както и разпиляването на еврейския народ по света при Навуходоносор. „ Книга на оракул Йеремия " с неговите проповеди и предсказания е включена в Стария завет.

Българският народ назовава този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са ориентирани главно към предпазването от змии. В националните показа змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или кралица.

В Западна България против празника палят огньове, прескачат ги, създават звук и изричат многочислени заклинания, с които целят да прогонят влечугите. На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предотвратяване от гръм и градушка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР