Хранителна стойност на тиквата и огромните ползи за здравето. Въпреки

...
Хранителна стойност на тиквата и огромните ползи за здравето. Въпреки
Коментари Харесай

Хранителна стойност на тиквата и огромните ползи за здравето

Хранителна стойност на тиквата и големите изгоди за здравето. Въпреки че доста от нас имат обичана рецепта с тиква, която вършат по време на празниците, богатите хранителни ресурси на тиквата я вършат здравословна храна за консумация през цялата година, в сладки и солени разновидности.

Хранителни обстоятелства за тиква

Една чаша порция варена тиква (245 гр), която е сварена и отцедена без добавена сол, обезпечава 49 калории, 1,8 гр протеин, 12 гр въглехидрати и 0,2 гр мазнини. Тиквата е превъзходен източник на витамини А и С, калий и фосфор. Ето повече детайлности:

  • Калории: 49
  • Мазнини: 0.2гр
  • Натрий: 2,5 мг
  • Въглехидрати: 12гр
  • Фибри: 2.7гр
  • Захари: 5.1гр
  • Белтъчини: 1.8g
  • Витамин А: 706мкг
  • Витамин C: 11,5 мг
  • Калий: 564 мг
  • Фосфор: 73,5 мг

Въглехидрати – хранителна стойност на тиквата

В една чаша тиква има 12 грама въглехидрати. Част от тези въглехидрати са фибри (2,7 грама), а част са естествено срещащи се захари (5,1 грама). Останалият въглехидрат е нишесте.

Въглехидратите в тиквата засищат, като в същото време имат минимално влияние върху кръвната захар . Докато тиквата има висок гликемичен показател от 74, нейният гликемичен товар се прави оценка на единствено 6,4. Това прави тиквата добър вид за хора с диабет .

Гликемичният показател (GI) и гликемичният товар (GL) мерят резултата, който храната има върху равнищата на кръвната захар, макар че GL се смята за по-точен, защото се основава на типичния размер на порцията.

Мазнини

В прясната тиква съвсем няма мазнини (0,2 грама на чаша). Някои марки консервирана тиква и доста храни с усет на тиква съдържат добавени мазнини. Това включва тиквен къс и други печива с усет на тиква.

Подправените с тиква кафе питиета, известни през есенните и зимните месеци, постоянно съдържат мазнини от млечните артикули, които се употребяват за изработката им. Тези питиета обаче нормално не съдържат тиква и вместо това са ароматизирани с подправки за тиквен къс като канела, индийско орехче и карамфил.

Протеин – хранителна стойност на тиквата

Тиквата не е богат източник на протеин със единствено 1,8 грама на чаша. Ще би трябвало да добавите прясна или консервирана тиква към богати на протеини ястия или смутита. Като въглехидрат, богат на фибри, тиквата е благоуханен и засищащ метод за балансиране на менюта с високо наличие на протеини.

Витамини и минерали

Тиквата е богата на бета-каротин (5140 мкг). Бета-каротинът е каротеноидът, който придава на тиквата блестящо оранжев или жълт цвят. Той се трансформира във витамин А в тялото, който оказва помощ за поддържане на естественото зрение, имунната функционалност и възпроизводството.

Тиквата също е отличен източник на витамин С, калий и фосфор, както и добър източник на витамин Е, рибофлавин, мед и манган. Дори ще се възползвате от по-малки количества желязо, магнезий и фолат, когато консумирате тиква.

Калории

В чаша варена тиква има 49 калории. В съпоставяне с тиквичките, тиквата съдържа малко повече от два пъти повече калории на чаша. Все още е по-нискокалорична храна.

Като цяло може да се каже, че тиквата е относително нискокалорична, като в същото време е с доста ниско наличие на мазнини. Въглехидратите, които съдържа, са примес от фибри, естествено срещащи се захари и нишесте. Тиквата е отличен източник на витамин А и също по този начин обезпечава витамин С, калий и фосфор.

Здравословни изгоди на тиквата

Тиквата е питателна храна, която може да обезпечи някои изгоди за здравето. Може да се впише в доста модели на хранене и проекти за хранене.

Намалява риска от хронични болести – откривателите са разпознали някои “мощни ” плодове и зеленчуци. Това са храни, мощно свързани с понижен риск от хронични болести посредством обезпечаване на по-високи равнища на бионалични хранителни субстанции като витамин С, рибофлавин, ниацин, фолат и други.

Тиквата попадна в листата, като даже има по-висок рейтинг на питателните субстанции от други зимни зеленчуци. Тиквата демонстрира по-висок резултат на хранителна компактност от други мощни храни като брюкселско зеле, карфиол, зеле и моркови .

Увеличава продължителността на живот – бета-каротинът е значим антиоксидант и вие получавате здравословна доза от него, когато консумирате тиква. Антиоксидантите оказват помощ за възобновяване на оксидативния стрес и защищават от избрани болести, в това число Алцхаймер, високо кръвно налягане , сърдечни болести, Паркинсон и ревматоиден артрит.

Едно огромно изследване откри, че постоянно свързват по-високия банкет на бета-каротин със доста по-нисък риск от смъртност по някаква причина.

Предотвратява свързаната с възрастта загуба на зрение – потребни свойства на тиквата

Бета-каротинът в тиквата се трансформира във витамин А. Витамин А е значим за поддържане на зрението ви, изключително с възрастта. Макулната недъгавост е форма на загуба на зрението, която става по-често срещана с придвижване на възрастта. Изследванията демонстрират, че приемането на добавки или консумирането на храни с бета-каротин може да помогне за попречване на свързаната с възрастта макулна недъгавост.

Поддържа здравето на кожата – тиквата е добър източник на витамин С. Витамин С е от значително значение за производството на колаген, който е главният протеин в кожата. Освен това обезпечава антиоксидантна отбрана против фотоувреждане, породено от UV лъчите на слънцето.

Докато витамин С може да се ползва локално за някои изгоди за кожата, създателите на едно изследване означават, че хубавичко кожа също е обвързвана с приема на плодове и зеленчуци.

Може да понижи риска от рак на белия дроб и простатата. Националните здравни институти оповестяват, че потреблението на по-високи равнища на бета-каротин може да понижи риска от развиване на рак на белите дробове и простатата. Проучванията не са удостоверили дали може да предотврати рак или да понижи риска от гибел, обвързвана с рака

Алергии – макар че алергията към тиква е рядка, някои хора са алергични към протеините, които съдържа. Други може да са алергични към тиквени семки, макар че това също е рядко събитие.

Съхранение и сигурност на храните

Цели пресни тикви нормално могат да се съхраняват от 30 до 90 дни, в случай че се съхраняват на хладно и изсъхнало място. Първо измийте външната част на тиквата и я подсушете усърдно, преди да я приберете.

Много хора съхраняват тиквите си върху суха дъска или парче картон, с цел да забавят гниенето. (Ако тиквата ви получи меко леке, тя е почнала да гние.) Не поставяйте тикви върху килим или бетон, защото те могат да изгният и да оцветят тези повърхности.

Можете да съхранявате нарязана, сурова тиква в хладилника за приложимост в границите на една седмица или можете да я замразите. Като цяло, най-добре е да сготвите тиквата във фурната преди заледяване.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР