Храните се правилно, но не успявате да отслабнете? Може би

...
Храните се правилно, но не успявате да отслабнете? Може би
Коментари Харесай

Как да определите размера на порциите

Храните се вярно, само че не успявате да отслабнете? Може би повода не е типът на храната, а количеството, което изяждате.

Повечето хора не знаят по какъв начин би трябвало да наподобява допустимата порция. Изследванията демонстрират, че не преценяме вярно количеството храна, което сипваме в чинията си. Много от нас постоянно надценяват размера на порцията и подценяват наличието на калории.

Представяме ви елементарен метод да определяте размера на порциите съществени артикули, без да е належащо да ги теглите или да изчислявате калории до безспир. Всичко, от което се нуждаете, са двете ви ръце.

Големина на месната порция

Порцията месо би трябвало да бъде с размера на дланта ви, без пръстите. Така грамажът на пържолата ще бъде почти 100 грама, а дебелината й – колкото карта за игра. Добре е да разпределяте целесъобразното на ден количество протеин на по-малки порции, тъй като по този начин организмът го преработва по-добре. Все отново гледайте да не консумирате повече от 500 грама алено месо на седмица. Набавяйте си протеина от други източници, като риба и бобови култури.

Големина на рибната порция

Порцията бяла риба би трябвало да бъде с размера на цялата ръка, в това число пръстите. Бялата риба като тресчица, пикша или халибут е бедна на мазнини и калории, по тази причина допустимата порция е 150 грама, а калориите са 100. Тази риба има малко омега-3 мастни киселини и е добър източник на селен – детайл, който укрепва имунната система и заздравява ноктите и косата.

Порцията тлъста риба , като сьомга, скумрия и сардина , би трябвало да дава отговор на размера на дланта. Филето от тлъста риба тежи към 100 грама и съдържа 200 калории. Една порция на седмица ще ви достави с нужните омега-3 мастни киселини.

Големина на порцията салата

Спанак: две цялостни шепи. От толкоз недопечен спанак (80 грама) се нуждае човек за една от 5-те целесъобразни дневни порции зеленчуци.  Същото количество се отнася и за другите листни салати. Салати би трябвало да се употребяват на всяко хранене.

Големина на порцията плодове

Зърнести плодове : две ръце. Една от 5-те целесъобразни дневни порции плодове би трябвало да бъде шепа малини, къпини, боровинки и други – количество, което покрива двете длани. Такъв брой дребни плодчета съдържа 90 калории, само че други зърна, като да вземем за пример гроздовите, имат повече захар и калориите са към 160.

Продължава  ТУК

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР