Храните се правилно, но не успявате да отслабнете? Може би

...
Храните се правилно, но не успявате да отслабнете? Може би
Коментари Харесай

Как да определите размера на порциите на храната

Храните се вярно, само че не успявате да отслабнете? Може би повода не е типът на храната, а количеството, което изяждате.

Повечето хора не знаят по какъв начин би трябвало да наподобява допустимата порция. Изследванията демонстрират, че не преценяме вярно количеството храна, което сипваме в чинията си. Много от нас постоянно надценяват размера на порцията и подценяват наличието на калории.

Представяме ви елементарен метод да определяте размера на порциите съществени артикули, без да е належащо да ги теглите или да изчислявате калории до безспир. Всичко, от което се нуждаете, са двете ви ръце.

Големина на порцията зеленчуци

Една от петте порции зеленчуци дневно (80 грама) би трябвало да бъде най-малко толкоз огромна, колкото свития ви пестник. Стремете се да включвате в менюто си разнородни зеленчуци, по опция с друг цвят. Зеленчуците би трябвало да заемат половината паница. 

Големина на порцията макарони

Големината на дневната порция паста би трябвало да дава отговор на свития ви пестник. Такова количество наподобява прекомерно малко, само че при варене пастата набъбва. Количеството съдържа 75 грама и 219 калории.  Порцията недопечен ориз също би трябвало да бъде с размера на пестник. Въглехидратите, които са значими за снабдяването на организма с фибри и поддържането на сила, би трябвало да заемат една четвърт от чинията (втората четвърт е за протеините, а останалата половина – за зеленчуците). Допълнителни калории ще си набавите от соса.

Големина на порцията ядки

Дневната порция ядки би трябвало да бъде с размера на дланта. Ядките и семките са пикантни лакомства, съдържащи ненаситени мазнини, които, въпреки и калорични, са потребни за сърцето. Допустимата порция е тази, която се побира в дланта. Опитайте се да консумирате ядките и семената настрана, вместо да изяждате доста едновременно.

Големина на порцията картофи

Колкото юмрука. Препоръчителната дневна порция въглехидрати би трябвало да съдържа 200 калории за дамите и 250 за мъжете. Един картоф тежи 180 грама и съдържа към 175 калории, само че печените усилват двойно размера си, по тази причина може да ги разделите на две порции. Ако не сте на диета, може да изядете и повече от една порция.

Големина на порциите други артикули

Масло: връх на палеца

Делът на мазнините, в това число краве масло, растително олио и фъстъчено масло , не би трябвало да е повече от една кафена лъжичка, или порция колкото върха на палеца (от връхчето на нокътя до първата фаланга). Общо взето, количеството мазнини не трябва да надвишава 2-3 порции дневно.

Шоколад : показалец

Парче шоколад с размера на показалеца (20 грама) съдържа към 100 калории, което съставлява умерена глезотия.

Сирене (кашкавал ): два пръста

Порция кашкавал или сирене с тегло 30 грама дава отговор почти на дължината и височината на два пръста. Съдържа към 125 калории и доставя една трета от целесъобразната дневна доза калций. Порция настърган кашкавал би трябвало да подхожда на размера на юмрука ви.

Сладкиш : два пръста

Парчето сладкиш би трябвало да дава отговор на дължината и ширината на два пръста (крайчецът може и да е по-дълъг, в случай че сте го отрязали с тел). Този дял съдържа към 185 калории и е допустим като лакомство, с което да се поглезите.

Към първата част ТУК.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР