Храните и безалкохолните напитки са поевтинели през март, както и

...
Храните и безалкохолните напитки са поевтинели през март, както и
Коментари Харесай

Храни и напитки поевтиняват през март

Храните и безалкохолните питиета са поевтинели през март, както и облеклата и обувките, режийните разноски за жилища, вода, ток, газ и други горива.

С най-голямо понижение на цените са краставиците - с 11.7% и зелената салата - със 7.8%, зелен лук. Следват чесън и праз, домати, моркови, лук, захар, яйца, брашно, олио, бира, ябълки, кайма, салами, прясно мляко, кашкавал и сирене, масло и самун.

В същото време са поскъпнали зеле, пипер, картофи, зрял фасул и чесън, цитрусови и южни плодове, маслини и риба.

Съществено понижение на цените е регистрирано и за централното газоснабдяване - с 12.8% и метана - с 8.4%. Поевтиняват още пелети, дърва за отопление, пропан-бутан, климатични съоръжения, прахосмукачки, преносими компютри, дрехи и обувки.

В същото време растеж на цените означават редица нехранителните артикули и услугите. През март най-силно порастват цените на интернационалните полети - с 12.5%, цветарството - с 4.7%, шофьорските курсове - с 3.1%, финансовите услуги на банките - с 1.9%. Поскъпват и артикули и препарати за разчистване на дома, бойлери и хладилници, дизелово гориво и бензини, пакетни услуги за отмора и туристически пътувания в страната, цигари, мобилни телефонни услуги, публично хранене.

Национален статистически институт регистрира през март на месечна база инфлация единствено от 0.2%, главно поради растеж на цените в групите " развлечения и просвета " (+0.9%), известия (+0.9%) и превоз (+0.8%).
Така годишната инфлация - март 2024 година по отношение на март 2023 година - продължава да пада до 3%, демонстрират данните на Национален статистически институт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР